Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Daniel Barbu, acuzat de DNA că a închis ochii la nereguli financiare

default.png

RFI România: Actualitate, informaţii, ştiri în direct
RFI România: Actualitate, informaţii, ştiri în direct
Sursa imaginii: 
RFI

Daniel Barbu, fost preşedinte al Autorităţii Electorale Permanente, este urmărit penal de către DNA, fiind acuzat că nu a urmărit cum sunt cheltuiți banii primiți ca subvenție de către partidele politice și a stopat controlul la PSD. Situația e legată de dosarul în care trezorierul PSD este cercetat pentru delapidare. 

DNA îl acuză pe Daniel Barbu de ”neurmărire conform legii a respectării destinaţiei subvenţiilor” și că ar fi dispus în mod discreţionar oprirea controalelor făcute de Autoritate, controale ce vizau PSD-ul. Procurorii spun că nu există nicio prevedere legală care să permită oprirea unui control dispus de directorul structurii competente din cadrul Autorităţii Electorale Permanente.

DNA precizează că, deși a luat cunoștință prin angajații AEP de ”unele nereguli cu referire la utilizarea subvențiilor”, Daniel Barbu ”nu a fost de acord cu solicitarea unuia dintre angajați săi de a se relua controalele suspendate din dispoziția sa, preferând să își dea demisia în data de 27.02.2019 din funcția de președinte”. Faptele sunt legate de ceea ce ar fi făcut trezorierul PSD .

La începutul lunii, DNA a anunțat că, în calitate de trezorier al unui partid, suspectul și-ar fi însușit 380.000 euro prin încheierea unui contract de închiriere a unui imobil, având un caracter simulat, folosind astfel suma de bani provenită din subvenții în alte scopuri decât cele pentru care au fost acordate, respectiv pentru plata parțială în proporție de peste 2/3 a unui imobil. De asemenea, în 22 aprilie, procurorii DNA au transmis că au extins urmărirea penală față de trezorierul PSD Mircea Drăghici pentru încă o infracțiune de delapidare. Acesta ar fi dispus scoaterea din patrimoniul partidului a unui autoturism de lux, cu o valoare de 324.800 lei, fără încasarea contravalorii acestuia la momentul înstrăinării.