Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Proces de 80 de milioane de euro, pierdut de România la Tribunalul UE

România trebuie să ramburseze Comisiei Europene suma de 80 de milioane de euro, plus cheltuieli de judecată, după ce a pierdut un proces la Tribunalul UE. Și asta pentru că România ar fi depus un document la peste două săptămâni după termenul-limită, potrivit Tribunalului de la Luxemburg. Este vorba de un proces în care România a cerut anularea unor corecții financiare de 80 de milioane de euro, din cauza unor nereguli la fondurile europene pentru agricultură și dezvoltarea satelor, corecții impuse de Comisia Europeană în iunie 2018. Ministerul Afacerilor Externe a anunțat, aseară, printr-un comunicat de presă că agentul guvernamental a contestat la timp decizia CE prin care România ar putea pierde 80 milioane euro. 

“Cred că este foarte clar răspunsul pe care Tribunalul Comisiei Europene îl dă în cuprinsul ordonanței sale. Din perspectiva tribunalului, este fără îndoială că acțiunea a fost introdusă tardiv. Acesta a fost și punctul de vedere al Comisiei Europene”, spune la RFI, magistratul Răzvan-Horațiu Radu, fost agent al Guvernului României pentru Curtea de Justiție a Uniunii Europene.
Potrivit acestuia, "decizia de corecție nu s-a dat pentru că banii s-au cheltuit corespunzător, ci pentru că existau o serie de probleme."

Acum, România trebuie să ramburseze CE 80 de milioane de euro plus cheltuielile de judecată. Cine va plăti acești bani? “Această pagubă va fi suportată tot de către noi, cetățenii onești ai României. (…)În această poveste, agentul guvernamental a fost un ultim actor, care a încercat salvarea, în ultimul moment, a situației pentru acțiune în anulare care, se pare, a fost introdusă peste termen.  În domeniul privat, un avocat dacă introduce pentru clientul său o acțiune peste termen, va fi luat la întrebări de către client. La noi, se pare că nimănui nu-i pasă de o asemenea situație. La noi se pare că asemenea erori pot rămâne nesancționate”, mai spune Răzvan-Horațiu Radu.

ASCULTĂ AICI INTERVIUL INTEGRAL:Ministerul Afacerilor Externe susține că Agentul Guvernamental pentru Curtea de Justiție a Uniunii Europen a contestat la timp decizia CE prin care România ar putea pierde 80 milioane euro. 

" Sub aspect juridic, Agentul Guvernamental pentru Curtea de Justiție a Uniunii Europene consideră că cererea introductivă a respectat normele de drept procesual ale UE, în contextul în care Decizia 2018/873 a fost notificată României la data de 14.06.2018 și publicată în JOUE la data de 15.06.2018, iar textul notificat era incomplet, aspect recunoscut chiar de Tribunalul UE la punctele 50, 53 si 55 din Ordonanța de respingere din data de 30 aprilie 2019.(...) Din analiza efectuată la nivelul Agentului Guvernamental pentru CJUE rezultă că acțiunea în anulare formulată de România la data de 07.09.2018 a fost introdusă cu respectarea termenelor. Acest aspect urmează a fi supus atentiei CJUE prin recursul ce va fi formulat în cauză", se arată în comunicatul instituției.