Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Cine este Gheorghe Stan, propunerea surpriză a PSD pentru postul de judecător la CCR

În prezent procuror-şef al Secţiei Speciale pentru Investigarea Magistraţilor, Stan a fost adjunct al Inspecției Judiciare și a apărat în mod public Ordonanța de Urgență 7, care a adus mai multe modificări controversate în sistemul judiciar.

Propunere-surpriză a PSD pentru funcția de judecător CCR. După mai multe runde de negocieri cu partenerii din ALDE, liderii PSD au decis să îl susțină pe Gheorghe Stan, în prezent procuror-şef al Secţiei Speciale pentru Investigarea Magistraţilor. Înainte de a conduce controversata secție, Stan a fost adjunct al Inspecției Judiciare și a apărat în mod public Ordonanța de Urgență 7, care a adus mai multe modificări controversate în sistemul judiciar.

Secția de anchetare a magistraților s-a remarcat rapid prin deschiderea unor dosare la adresa Laurei Codruța Kovesi, fosta procuroare-șefă a DNA.

Cealaltă propunere pentru CCR a social democraților este judecătorul de la Curtea de Apel Constanța Cristian Deliorga. Fost procuror şi vicepreşedinte al CSM, Deliorga a fost cercetat de DNA în dosarul concursurilor fraudate pentru procurori, în care a fost condamnat la doi ani de închisoare fostul procuror general adjunct, Gabriela Ghiță. El este un cunoscut prieten al procurorului șef adjunct al Secției Speciale pentru investigarea magistraților, Adina Florea.

Pentru al treilea mandat de judecător care devine vacant, președintele Klaus Iohannis a propus-o pe Simina Tănăsescu, fost consilier prezidențial.

Audierile pentru mandatele de judecător CCR vor fi făcute în această dimineață, în Comisia juridică, iar la ora 12:00 va avea loc votul în plen, atât la Camera Deputaților, cât și la Senat.

La Senat au mai fost depuse candidaturile lui Daniel Fenechiu (susținut de PNL), Ovidiu Daraban (USR) şi Gheorghe Iancu, fără susţinerea vreunui grup parlamentar.