Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Înalta Curte de Casație și Justiție: Ancheta în Dosarul Mineriadei din 1990 trebuie refăcută

Dosarul Mineriadei a fost retrimis la procurorii militari, la doi ani după ce aceştia au anunţat că au încheiat cercetările. 

Ancheta în Dosarul Mineriadei din 1990 trebuie refăcută a decis azi Înalta Curte de Casație și Justiție. Judecătorul de Cameră preliminară care a analizat dosarul în ultimii doi ani a identificat mai multe nereguli în actul de sesizare întocmit și trimis Instaței supreme de procurorii militari.

Astfel dosarul a fost retrimis la procurorii militari, la doi ani după ce aceştia au anunţat că au încheiat cercetările.  Decizia nu este definitivă și poate fi contestată cu apel atât de Parchet cât și de părțile vătămate, în următoarele zile.

Teodor Mărieș, președintele Asociației 21 decembrie 1989, a spus că speranța moare ultima și că e încrezător că Bogdan Licu, procurorul general interimar, va găsi o soluție. Mărieș nu acuză decizia instanței, ci termenul „nepermis” de mai bine de un an în care dosarul s-a aflat în cameră preliminară.Procurorii militari ai Secţiei Parchetelor Militare din Parchetul Înaltei Curți de Casaţie şi Justiţie au finalizat, în iunie 2017, cercetările în dosarul "Mineriadei din 13 - 15 iunie 1990" şi au dispus trimiterea în instanță a cauzei, în care sunt judecate 14 persoane, printre care Ion Iliescu, Petre Roman şi Virgil Măgureanu.