Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Radu Mazăre știe că va fi extrădat în România; el ar fi cerut azil

mazare_1_wikimedia_commons.jpg

Judecătorii l-au condamnat pe Radu Mazăre la 9 ani de închisoare cu executare
Judecătorii l-au condamnat pe Radu Mazăre la 9 ani de închisoare cu executare
Sursa imaginii: 
wikimedia commons

Radu Mazăre a fost ”notificat” de autoritățile din Madagascar că va fi extrădat, scrie cotidianul L'Express de Madagascar. El ar fi depus însă o cerere de azil, care trebuie examinată de Înaltul Comisariat al ONU pentru refugiați.

”Ministrul Justiției (din Madagascar), Jean-Jaques Randrianasolo, contactat telefonic ieri, a subliniat că această persoană va fi predată Justiției române”, scrie L'Express de Madagascar. ”Acest dosar de transfer a fost primit de ministerul Afacerilor externe și va fi expediat ministerului Justiției, în această zi (marți)”, arată publicația.

Radu Mazăre încearcă însă să se pună la adăpost și ar fi cerut azil în Madagascar, iar protecția sa ține de competența Înaltului Comisariat al ONU pentru refugiați. L'Express de Madagascar adaugă, citând surse din acest program al ONU, care au preferată să-și păstreze anonimatul, că ”acest om are dreptul de a aștepta răspunsul la cererea examinată de Înalta Curte de Justiție și prevăzută în 21 ianuarie 2020. Între timp, nu îl putem forța să părăsească țara unde caută azil”. ”Acest solicitant a debarcat aici și a construit un mare hotel la Antsiranana unde a adus alte persoane importante pentru a construi companii, sinonim cu dezvoltarea acestei regiune”, au adăugat sursele citate.

Publicația citată mai arată că prietena lui Radu Mazăre a fost eliberată, dar fostul primar al Constanței rămâne în arest preventiv.

Ministerul Justiției din România a transmis luni documentele necesare în vederea extrădării fostului primar al Constanței, Radu Mazăre, din Madagascar, luni la ora 09.00 acestea fiind primite de ministerul Justiției din Madagascar.

Fostul edil are de executat o condamnare definitivă - judecătorii instanţei supreme l-au condamnat, în 8 februarie, la 9 ani de închisoare cu executare. Radu Mazăre a fost acuzat, alături de alţi funcţionari, de atribuirea nelegală a unor terenuri - plaje şi faleze din Constanţa, prejudiciul estimat de DNA ridicându-se la 114 milioane de euro. Decizia instanţei a venit după nouă ani de procese şi alte opt amânări consecutive de pronunţare a unei sentinţe.