Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Intelectuali ieșeni se autodenunță că au participat la manifestația anti-PSD

iasi_psd.jpg

Image source: 
Violeta Cincu/RFI România

Val de autodenunțuri la Iași după ce ministrul de Interne Carmen Dan a declarat astăzi că va sesiza Parchetul, pentru că s-a depăşit ”planul contravenţional” şi s-a trecut în cel penal.  În replică, mai multe personalități ieșene au decis să facă economie la bugetul Ministerului de Interne și, pentru ca jandarmii să nu vizioneze ore întregi filmările de la Iași, se autodenunță în public. Urmăriți un reportaj realizat de Violeta Cincu, corespondenta RFI la Iași.

Am și eu o nuanță locală. M-am simțit insultat să vină a doua oară pe 9 mai să ne arate că ei sunt stăpînii Iașului și ai Moldovei .După ce au fost contestați pe 20 aprilie. Ei nu trebuie să se comporte în Moldova ca stăpîni. Dacă vin și se poartă civilizați sunt bineveniți. Dacă nu, să ne lase în pace” răbufnește cu obidă Dorin Dobrincu, membru fondator al Mișcării pentru Dezvoltarea Moldovei. Istoricul Dorin Dobrincu  afirmă, în autodenunțul său, că  a fost acolo, “ alături de mii și mii de oameni. Liviu Dragnea, președintele partidului, i-a numit „derbedei”, la fel cum Ion Iliescu i-a numit „golani” pe protestatarii din 1990, iar Nicolae Ceaușescu i-a numit „huligani” pe protestatarii din decembrie 1989

Istoricul Dorin Dobrincu spune: “ Va repeta acțiunea ori de câte ori va fi nevoie, pentru a-mi exprima dezacordul față de cei care se comportă de parcă ar fi stăpânii României, nu administratori temporari, față de cei care au discurs antieuropean, față de cei care vând vorbe goale, iar nu în ultimul rând față de cei care se cred îndreptățiți să-i umilească pe moldoveni la ei acasă. O regulă esențială a democrației presupune să accepți să fii contestat. Poate după doi ani și jumătate de guvernare ar fi cazul să o învățați și dvs” . Dorin Dobrincu spune că nu a văzut scenele în care protestatarii aruncau cu bani în simpatizanții PSD. Precizează că a avut asupra lui  manifeste, o vuvuzea (cumpărată de la un comerciant de pe Pietonalul Ștefan cel Mare), un banner (expus de la înălțime împreună cu alții) și disponibilitatea de a sta multe ore pe domeniul public al orașului nostru, mai precis în zona Ștefan cel Mare-Restaurantul Select-parcarea Hotelului Unirea.

Lista autodenunțurilor crește de la o oră la alta

Poeta Mariana Codruț s-a autodenunțat și ea dar cu tristețe a prezentat ministrului de Interne și “dotarea” cu care s-a prezentat la miting: “Regretabil, că am avut numai un biet fluier din plastic, nu şi vuvuzea ori banner”. Ionel Apostol, de la “Împreună pentru A8” s-a autodenunțat și el. Spune simplu: vrea să facă economii la banii ministerului de Interne. El a detaliat și activitatea despre care râde și o caracterizează cu umor „infracțională „ : „ Locuiesc în Iasi, și în data de 9 mai 2019 am participat la protestul anti Dragnea din Piața Unirii .Trebuie să recunosc că nu sunt la prima abatere, întrucât si în 10 august 2018 am participat la protestul diasporei din Piața Victoriei ,...protest încheiat cu o gazare generală.  La Iași, a fost altfel ...! Dacă voi fi interogat de oamenii lui Carmen Dan ,voi povesti si alte detalii !”.

ASCULTĂ AICI REPORTAJUL INTEGRAL: