Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


CCR îi dă o veste proastă lui Klaus Iohannis

ccr_veste_proasta_klaus_iohannis.jpg

Președintele Klaus Iohannis primește o lovitură de la CCR (Sursa foto: site Președinție)
Președintele Klaus Iohannis primește o lovitură de la CCR (Sursa foto: site Președinție)

Curtea Constituțională a României (CCR) a stabilit marți că prelungirea cu un an a mandatului șefului Statului Major este neconstituțională. Curtea a decis că sintagma „cu posibilitatea de prelungire cu până la un an” din cuprinsul legii privind organizarea şi funcţionarea MApN contravine legii fundamentale.

Judecătorii CCR arată că dispoziţiile de lege criticate sunt următoarele: „Şeful Statului Major al Apărării este militarul cu rangul de conducere cel mai înalt din armată, numit de preşedintele României, la propunerea ministrului Apărării Naţionale, cu avizul prim-ministrului, pentru o perioadă de patru ani, cu posibilitatea de prelungire cu până la un an. În funcţia de şef al Statului Major al Apărării poate fi numit locţiitorul acestuia sau unul dintre şefii categoriilor de forţe ale armatei”.

CCR a stabilit că sintagma menționată este lipsită de claritate și încalcă astfel dispozițiile art.1 alin.(5) din Constituție, întrucât nu prevede condițiile și procedura de urmat pentru prelungirea mandatului șefului Statului Major al Apărării, potrivit Mediafax.

Legea se va întoarce în Parlament, pentru a fi pusă în acord cu decizia Curții Constituționale.

Administraţia Prezidenţială a câştigat în instanţă pe 10 aprilie repunerea în funcţie a generalului Nicolae Ciucă în funcţia de şef al Statului Major al Apărării.

Anterior, pe 29 martie, Curtea de Apel Bucureşti respinsese acţiunea prin care Ministerul Apărării a cerut anularea decretului semnat de Klaus Iohannis, de prelungire a mandatului de şef al Statului Major al Apărării pentru Nicolae Ciucă.