Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Judecătorul Horațius Dumbravă: Pericolul legat de articolul 7 nu a trecut. Există oricum și alte mecanisme

Judecator Horatius Dumbrava Pericol articol.jpg

Horaţius Dumbravă: E un lucru bun că PSD a schimbat discursul, dar mi-e teamă că nu ajunge (Sursa foto: Facebook/Horaţius Dumbravă)
Horaţius Dumbravă: E un lucru bun că PSD a schimbat discursul, dar mi-e teamă că nu ajunge (Sursa foto: Facebook/Horaţius Dumbravă)

Pericolul declanșării articolului 7 împotriva României a trecut. Declarația îi aparține premierului Viorica Dăncilă, care spune pentru Bloomberg că a reluat ”dialogul constructiv” cu Bruxelles-ul și că Bucureștiul nu vrea să ofere motive pentru posibile sancțiuni, cu trimitere la modificările legislative din sistemul judiciar.

Premierul Viorica Dăncilă a afirmat în repetate rânduri după pierderea alegerilor europene și încarcerarea lui Liviu Dragnea că PSD renunță la modificările din justiție.

Judecătorul Horațius Dumbravă spune la RFI că pericolul declanșării articolului 7 încă nu a trecut: ”E un lucru bun că s-a schimbat discursul, dar mi-e teamă că nu ajunge, fără să fac o critică nimănui, eu spun doar ceea ce simt, ceea ce văd. Acel pericol cu articolul 7 nici nu știu dacă este atât de important, dacă a trecut sau nu. După mine, nu a trecut. Dar sunt alte mecanisme, care iată, urmează să fie puse în funcțiune. Mă refer aici la regulamentul PE privind tăierea fondurilor europene în cazul țărilor membre, care nu respectă statul de drept. Mai este un mecanism, care se numește Curtea de Justiție a UE, pentru că trei instanțe din România au sesizat Curtea Uniunii Europene de Justiție, atât în ce privește forța MCV (...), cât și în privința Secției speciale pentru combaterea infracțiunilor comise de magistrați. Deci iată că sunt alte mecanisme suplimentare față de cel prevăzut, ”opțiunea nucleară”, care pot fi puse în mișcare și pot trece mult mai ușor”.

Horațius Dumbravă, despre declarațiile premierului Viorica Dăncilă privind articolul 7