Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


“România a regresat. Independența justiției nu mai e asigurată”

cum_intrebare_referendum_cristi_danilet.jpg

Schimbarea legislației penale prin ordonanțe de urgență rămâne în atenția organismelor europene (Sursa foto: pixabay)
Schimbarea legislației penale prin ordonanțe de urgență rămâne în atenția organismelor europene (Sursa foto: pixabay)

Schimbarea legislației penale prin ordonanțe de urgență rămâne în atenția organismelor europene. Comisia de la Veneția a prezentat un nou raport în care vorbește de vulnerabilizarea democrației și statului de drept,  prin comportamente politice abuzive. Organismul  face apel la autorităţile române să limiteze drastic folosirea ordonanţelor de urgenţă pentru a modifica legile justiţiei şi critică înfiinţarea Secţiei speciale de investigare a magistraților.

Preşedintele Klaus Iohannis a reacționat după prezentarea raportului și afirmă că opinia Comisiei de la Veneţia reprezintă o reconfirmare clară, cu argumente juridice solide, a prejudiciului adus funcţionării sistemului judiciar.

La RFI judecătorul Cristi Danileț spune că guvernul trebuie să înțeleagă că recomandările formulate de diverse instituții europene nu sunt facultative. “România a regresat. Independența justiției nu mai e asigurată. Drepturile omului sunt în pericol. Prin urmare, însuși statul de drept și chiar democrația sunt zdruncinate. Comisia de la Veneția spune în mod expres: prin practica aceasta a Guvernului de a adopta ordonanțe de urgență nejustificate, prea repede și în domenii atât de sensibile precum este justiția, se încalcă de fapt principiul separației puterilor în stat, pentru că Guvernul ia încetul cu încetul locul Parlamentului și este un fel de atentat, o zdruncinare cred că spune Comisia , o zdruncinare a democrației. Acum eu ca magistrat dar și ca cetățean în România vreau să traiesc într-o țară sigură, previzibilă, cu legi care nu apar intempestiv și în care să știu ce am de făcut mâine. În momentul de față însă atât ca profesionist în sistemul acesta dar și ca cetățean spun că am dubii că trăim într-o democrație autentică“, apreciază judecătorul Cristi Danileț, fost membru CSM.

Comisia precizează, în final, că stă la dispoziţia autorităţilor române în cazul în care au nevoie de ajutor. News.ro amintește că , la iniţiativa PNL, Comisia de la Veneţia a adoptat un aviz referitor la OUG 7, care a dus la ample proteste ale magistraţilor în primăvară.

 

 
Judecătorul Cristi Danileț