Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Franța: Primul parchet antiterorist își începe activitatea

Parchetul național antiterorist din Franța își începe, de astăzi, activitatea. 26 de magistraţi coordonați de un procuror vor instrumenta cazurile de terorism şi crimele  împotriva umanităţii. 

Ideea unui parchet special, antiterorist, a prins contur după valul de atentate din 2015 și 2016, în condițiile în care, au susținut inițiatorii demersului, secția antitero a Parchetului din Paris ar fi fost depășită de evenimente și incapabilă să răspunsă prompt provocărilor. 
Iar volumul de lucru este uriaș: la acest moment sunt pe rol peste 450 de dosare, care vizează aproximativ 1.500 de persoane care ar avea legătură cu terorismul jihadist. 

„Magistraţi care vor prelua dosarele din primele momente şi vor redacta primele procese-verbale vor merge până la audiere şi la rechizitorii, Suntem acum în faza judecării. Şi există o masă de lucru pentru ani, cu viitoarele procese în cazurile atentatelor sângeroase din 2015-2016”, a transmis procurorul Jean-François Ricard, cel care conduce noua structură judiciară.

"Numai dosarul Bataclan presupune pregătirea între opt la zece luni şi procesul, între patru şi şase luni", a adăugat Ricard. 
Se adaugă dosare la fel de importante, care vor fi așadar preluate de parchetul antiterorist: atacul de la redacția Charlie Hebdo, de la Nisa sau de la supermarketul Hyper Cacher. 

Structura se va ocupa și de cele aproape 150 de dosare care vizează posibile crime împotriva umanității și crime de război, comise, printre altele, în Sri Lanka, Republica Democrată Congo sau Siria. 

Parchetul antiterorist este a doua unitate specializată, după crearea în 2013 a unui Parchet național financiar.