Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Augustin Zegrean, la RFI: Cei care au spiritul dreptății sunt afectați de decizia CCR

Cei care au spiritul dreptății, și care speră că într-o zi justiția din România va face dreptate, sunt afectați de decizia luată ieri de Curtea Constituțională. O spune al RFI fostul președinte al Curții Augustin Zegrean. În opinia sa, CCR ar fi trebuit să respingă sesizarea privind nelegalitatea constiturii completurilor de 3 judecători la ÎCCJ din cel puțin două motive. În plus, atrage atenția magistratul, există căi de atac prin care se pot remedia greșelile făcute de judecători. 

Reporter: Vă așteptați ca CCR să decidă în acest sens?

Augustin Zegrean: Da, mă așteptam. Aveam deja o situație precedentă în care s-a procedat la fel, când a fost vorba de nelegala alcătuire a completelor de cinci. Era cam aceeași situație. Dar aici problema există pentru că domnul Florin Iordache, în calitatea lui de vicepreședinte al Camerei Deputaților, nu avea posibilitatea să formuleze această sesizare. După părerea mea, sesizarea ar fi trebuit respinsă fără să se intre în fondul problemei.

Reporter: Dar nu s-a întâmplat acest lucru, iar acum trebuie respectată această decizie a Curții Constituționale.

Augustin Zegrean: Categoric! Da, decizia trebuie respectată. Dar nu trebuie luată în tragic toată povestea aceasta pentru că este o limitare acolo. Ei spun în minută, care este, de fapt, dispozitivul deciziei că se aplică numai dosarelor aflate în curs, celor care nu au primit o decizie definitivă. În acele dosare va reluată judecata. Sigur că sunt multe și sunt complicate și că este posibilitatea ca într-unele dintre ele să apară termenul de prescripție pentru că se judecă de ani de zile. Dacă se ia totul de la capăt va dura tot atât de mult, cum e cazul lui Darius Vălcov. El are o condamnare de 8 ani în primă instanță. În acel dosar se va relua judecata. Cine știe câte mai sunt în situația aceasta.

Reporter: Sunt mai multe dosare, după cum presa a scris în ultimele 24 de ore. Iar dacă intervine termenul de prescripție, nu doar că scapă de răspundere penală cei vizați în aceste dosare, dar nici statul nu își recuperează prejudiciile.

Augustin Zegrean: Așa este, dar asta e răspunderea celor care fac lucrurile acestea și care aduc justiția în situația aceasta. Nu este normal ca procesele să se tot ia de la capăt și să ne tot mirăm de ce durează atât de mult. De aceea durează atât de mult. Când, în sfârșit, ajung la un final se modifică ceva. Ori se modifică legea, ori, cum vedeți, apare o decizie a Curții, care spune că tot ce s-a făcut până acolo nu este în regulă și trebuie refăcut. Sigur că poți nu să accepți ca un om să fi trimis în judecată în baza unei proceduri greșite sau să fie condamnat în baza unei proceduri greșite sau de un tribunal nelegal constituit. Dar lucrurile acestea trebuiau știute și trebuiau văzut de mult. Nu e vorba de o zi, două. E vorba de 2012, 2013, peste 6 ani.

Reporter: Sunteți un profesionist al dreptului. Găsiți vreo explicație pentru care completurile de la Înalta Curte au fost constituite așa cum au fost constituite?

Augustin Zegrean: Da. Neclaritatea legilor. Nu e singura situație. Sunt multe situații în care lucrurile se încurcă pentru că legile sunt făcute neclar. Orice lege este interpretabilă, dar nu trebuie să se ajungă până acolo încât să se constituie completele greșit. Și de cine? De profesioniștii cei mai bine pregătiți din România. Nu? De cei de la Înalta Curte de Casație și Justiție. Ei să facă asta? Înseamnă că legea are o mare problemă.

Reporter: Ar trebui să ne pună pe gânduri faptul că în ultimii ani, Curtea Constituțională, din 10 conflicte juridice de natură constituțională, a dat dreptate coaliției PSD-ALDE în nouă cazuri?

Augustin Zegrean: Nu vreau să comentez lucrul acesta. Eu întotdeauna am spus, Curtea Constituțională nu este politizată și nu are nicio obligație politică. Dar se pare că aveți dreptate. Până când am plecat eu de la Curte, în 2016, se soluționaseră aproximativ 20 de conflicte juridice în toată existența CC. De atunci s-a exagerat. Dar nu cei care judecă sunt vinovați de asta, ci cei care intră în conflicte, cei care sesizează Curtea pe te miri ce. Curtea trebuie să dea o decizie. Sigur că Curtea poate să dea și o decizie de respingere cum ar fi fost cazul în speță. Putea să dea fără nicio problemă o decizie de respingere, o dată, pentru că nu era făcută sesizarea de cine avea dreptul să o facă și în al doilea rând pentru că nu cred că era un conflict juridic de natură constituțională. Judecătorii mai încalcă legea din neștiință, din te miri ce, dar nu înseamnă că de câte ori este legea încălcată este un conflict juridic de natură constituțională între puterea judecătorească și puterea legiuitoare. Există căi de atac prin care se pot remedia greșelile făcute de judecători.

Reporter: Cele 10 conflicte judirice de natură constituțională despre care vorbeam s-au înregistrat în ultimii doi ani și jumătate. Decizia de ieri a Curții privind completurile de trei a fost luată cu cinci la patru, potrivit unor surse. Fostul Ministru al Justiției, Raluca Prună, a scris pe pagina sa de Facebook că cei cinci care au votat “pentru” sunt: Valer Dorneanu, Cristian Deliorga, Gheorghe Stan, Marian Enache, Attila Varga. Patru voturi “împotrivă” au venit de la Livia Stanciu, Simina Tănăsescu, Daniel Morar și Mona Pivnicieru. Dumneavoastră ce vă spune acest lucru?

Augustin Zegrean: Vedeți că nu aveți dreptate, nu sunt toți PSD-iști. Este și Attila Varga, care nu este PSD-ist. Este de la UDMR.

Reporter: Eu nu am spus că ei sunt PSD-iști. Eu am spus cum arată cifrele.

Augustin Zegrean: Ce îmi spune mie este, în primul rând, faptul că nu trebuia să se știe cum au votat. Este o gravă abatere disciplinară dacă divulgi secretul votului ca judecător la Curte.

Reporter:  Nu știm ce surse are fostul ministrul al Justiției.

Augustin Zegrean: Nu știu nici eu, dar au mai fost situații când s-au dat decizii cu cinci la patru. În cele mai multe situații când sunt probleme care preocupă atât de mult societatea, decizia se ia cu cinci la patru. Din punct de vedere legal este corect. Cum s-a împărțit votul pe cei 9 judecători este o altă problemă pe care nu vreau să o comentez.

Reporter:  Este corect să spunem că prin această decizie Curtea îi ajută pe infractorii judecați în ultimii 16 ani pentru fapte de corupție?

Augustin Zegrean: Vrând, nevrând putem să spunem asta. Realitatea asta este. Unii vor scăpa datorită acestei legi. Dar repet. Nici să îi ții la închisoare, să condamni oameni cu un complet nelegat constituit nu este un lucru bun. Dar nu trebuia să se ajungă la asta. Știu că doamna președintă a Înaltei Curți spunea la o intervenție televizată că ei au declarat că toate completele de trei, în penal, sunt complete care judecă și cauze de corupție. Vă mai spun ceva. Nu există judecător specializat în dosare de corupție. Niciunul nu are o școală specială făcută pentru cauze de corupție. Asta s-a făcut aleatoriu. Acest complet judecă dosare de corupție, celălalt este complet care judecă altfel de dosare. La început toți judecătorii s-au străduit să ajungă în complete care judecau dosare de corupție pentru  că aveau salariu mai mare. Nu învață la școală mai mult drept penal sau ceva special despre corupție cei care sunt în dosarele acelea. Poți să ajungi la Înalta Curte promovat de la o instanță inferioară și să intri direct într-un complet de trei judecători care judecă cauze de corupție, deși tu nu ai judecat niciodată în viața ta cauze de corupție. Discuția este falsă.

Reporter: Dar am ajuns aici și ne afectează pe toți…

Augustin Zegrean: Nu știu dacă pe toți. Sunt destui pe care nici nu știu dacă îi interesează chestia asta. Sigur că sunt afectați cei care au spiritul dreptății și care speră că într-o zi justiția din România va face dreptate. Dar mai e un aspect. Niciodată cei care sunt judecați nu sunt mulțumiți. Cei care sunt implicați în povestea asta, întotdeauna, unii sunt mulțumiți de soluțiile justiției, alți sunt nemulțumiți. Nu poți să îi mulțumești pe toți, dar nu trebuia să se ajungă la situația aceasta.

 
Augustin Zegrean, fost președinte CCR, în dialog cu Magda Prelipceanu