Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


260.000 de protestatari au ieșit în stradă în Hong Kong

proteste_hong_kong.jpg

Image source: 
Reuters

Manifestația de duminică a fost prima acțiune majoră de protest după demonstrațiile violente din data de 1 iulie, când protestatarii au ocupat și vandalizat clădirea Legislativului din Hong Kong.

Mulți protestatari erau îmbrăcați în tricouri negre, unii dintre ei fluturau steaguri similare cu cele folosite în perioada când oraşul era colonie britanică sau purtau pancarte, inclusiv una cu mesajul "Extrădare în China, dispariție pentru totdeauna". Protestul s-a desfășurat în apropierea unei gări din Hong Kong care face legătura între orașul autonom și restul teritoriului chinez.

Organizatorii au estimat că la protest au participat aproximativ 230.000 de persoane, în timp ce poliția a estimat că au fost 56.000 de protestatari. Aproape de miezul nopții, când mai rămăseseră doar câteva sute de protestatari, forțele de ordine au intervenit pentru a dispersa manifestanții care blocau o stradă. În urma violențelor între cele două părți au fost reținute cinci persoane, fiind acuzate de agresarea ori obstrucționarea ofițerilor de poliție.

Manifestația de duminică a fost prima acțiune majoră de protest după demonstrațiile violente din data de 1 iulie, atunci când protestatarii au ocupat și vandalizat clădirea Legislativului din Hong Kong.

Hong Kong-ul, care se bucură de o largă autonomie, este de mai multe săptămâni scena unor ample proteste provocate inițial de un proiect de lege despre care criticii susţin că ar permite extrădarea dizidenţilor politici din Hong Kong pe teritoriul Chinei, dar treptat s-au transformat într-o contestare generală a Guvernului local susţinut de Beijing.