Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Judecătorul Cristi Danileț: Impozitarea pensiilor speciale va atrage contestări în justiție

Judecătorul Cristi Danileț: Pensiile speciale ale magistraților și militarilor nu pot fi eliminate (Sursa foto: Facebook/Cristi Danileț)

Impozitarea pensiilor mari ar putea avea probleme de constituționalitate. O spune la RFI judecătorul Cristi Danileț, după ce ministrul de Finanțe, Eugen Teodorovici, a anunțat o taxare a pensiilor peste un anumit plafon, care nu a fost încă stabilit oficial, dar PSD avansează limita de 10.000 de lei.

Judecătorul Cristi Danileț atrage atenția că impozitarea pensiilor mari ar însemna că pensiile magistraților vor fi reduse: ”Și magistrații au pensii de serviciu, noi așa le numim, nu neapărat pensii speciale. O impozitare mai mare a acestor pensii înseamnă desigur o reducere a pensiilor, iar o astfel de măsură legislativă va trebui să treacă testul de constituționalitate, pentru că în urmă cu câțiva ani, CCR a decis că pensiile aflate în plată nu pot fi reduse. De aceea, spun că s-ar putea să existe o problemă de constituționalitate”.

Magistratul crede că ar fi inechitabil ca taxa de solidaritate să ocolească pensiile parlamentarilor: ”Ar fi total inechitabil, adică legiuitorul ori este nemulțumit de toate pensiile ori numai de o parte dintre aceste pensii. În orice caz, favorizarea sau defavorizarea unei anumite structuri sau entități nu este în regulă”.

Cristi Danileț consideră că ”modificarea oricăror dispoziții legale privind salariile sau pensiile magistraților în mod firesc trebuie discutată cu reprezentanții acestora”.

Judecătorul crede că dacă pensiile respective vor fi reduse, va urma un val de plângeri în instanță: ”Practic, ar fi vorba de o scădere a venitului net încasat de către persoanele în cauză, ceea ce indubitabil va atrage contestări în justiție, iar în justiție se va invoca excepție de neconstituționalitate și va ajunge până la urmă acest litigiu la CCR”.

 
Cristi Danileț, despre impozitarea pensiilor speciale