Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Academia de Poliție: un sistem de corupție cel puțin morală

academia.jpg

Sursa imaginii: 
Facebook / Academia de Poliție

În Academia de Poliție s-a creat și consolidat în ani de zile un sistem de corupție, dacă nu în sensul strict al legii, atunci morală – iată ce spune la RFI jurnalista Emilia Șercan, cea care, de câteva luni, investighează cazurile de plagiat din tezele de doctorat susținute la această instituție. 

Un articol publicat  de jurnalista Emilia Șercan pe platforma PressOne arată că 80 de teze de doctorat susținute în perioada 2011-2016 nu se regăsesc în format electronic în arhiva Academiei de Poliție, iar alte trei teze nu există nici în format tipărit. 

Constatările se regăsesc în Raportul Corpului de Control al ministrului de Interne, care timp de două luni a făcut verificări extinse asupra tezelor de doctorat susținute după anul 2011. 

Reamintim, jurnalista Emilia Șercan a fost și victima unei amenințări cu moartea, din cauza dezvăluirilor legate de situația de la Academia de Poliție. Dosarul se află în cercetare la DNA, iar un angajat al Academiei de Poliție este suspectat că ar fi autorul amenințării. De asemenea, rectorul și prorectorul instituției au fost plasați sub control judiciar, în același caz.

Am întrebat-o pe Emilia Șercan ce ne spun aceste informații despre situația de la Academia de Poliție

Situația de la Academia de Poliție este dezastruoasă. Cele 80 de teze dispărute reprezintă circa 30% din totalul tezelor de doctorat susținute în perioada 2011-2016. 

Cred că  se putea face doar cu complicitatea celor din interior. Mi-e greu să cred că putem vorbi de o neglijență generalizată într-atât încât 30% dintre teze să dispară. De ce este important ca aceste programe să dispară? În momentul de față există softuri care au capacitatea de a analiza similitudinile dintre două texte. Iar gradul de similitudine poate să fie un indice pentru plagiatul într-o teză de doctorat. Acum, când s-a anunțat că tezele de doctorat de la Academia de Poliție vor fi verificate cu un soft, acestea dispar brusc, deși atunci când Corpul de Control al ministrului a făcut această analiză la Academia de Poliție, a constatat că aceste teze, care acum sunt dispărute, existau! Eu cred că se ascunde cu totul altceva în spatele acestei aparente neglijențe, de fapt o intenție ca aceste documente să dispară.

În articolul pe care eu l-am scris săptămâna trecută arătam că o altă chestiune extreme de gravă descoperită de inspector este că 74% dintre teze ar putea fi plagiate deoarece conțin un procent foarte mare de similitudine cu alte texte. Și arătam că aceste teze nici nu fuseseră trecute prin Comisia de Etică.

Zece din cei asupra cărora planează suspiciuni de plagiat în teza de doctorat sunt profesori angajați la Academia de Poliție. Printre ei se află și un decan, doi conferențiari, restul sunt lectori. Sunt persoanele care-i educă pe cei care urmează să devină polițiști, oamenii care se presupune că trebuie să ne apere pe noi! Alți șase am descoperit că sunt profesori la universități private din țară. Foarte mulți sunt angajați în Ministerul de Interne și chiar în sistemul judiciar din România. Un inspector de la Inspecția Judiciară este pe această listă, judecători, chiar și un procuror de la Parchetul General!

Eu cred că în această instituție s-a creat și consolidat un sistem care putem spune că merge până la acte de corupție – dacă nu în sensul legii, atunci putem vorbi despre corupție morală generalizată. Titlul de doctor devenise acolo ceva aproape tranzacționat de profesori, de conducătorii de doctorat . Toate acestea arată că ei, tot ce au încercat să facă a fost să mascheze, să acopere, să ascundă, astfel încât opinia public să nu afle”.