Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Închisoare pe viață pentru criminali, violatori sau pedofili: "Creșterea pedepselor nu-i va speria"

prison_pixabay.jpg

Sursa imaginii: 
pixabay.com

Înăsprirea legislației penale prin ordonanță de urgență va avea o problemă de constituționalitate având în vedere referemdumul pe justiție din luna mai. În plus, va rămâne nerezolvată principala problemă: deprofesionalizarea Poliției, spun analiștii consultați de RFI.  

Potrivit jurnalistului Liviu Avram, ordonanța de urgență anunțată de premierul Viorica Dăncilă privind instituirea pedepsei cu închisoare pe viață pentru omor, viol sau pedofilie va avea o problemă de constituționalitate: 

Stim cu toții că tocmai am avut un referendum în care cetățenii s-au exprimat împotriva folosirii ordonanțelor de urgență în domeniul infracțiunilor și pedepselor. Provocarea va fi dacă această ordonanță va ajunge la curtea constituțională pentru că în mod evident (...) ea contravine rezultatului referendumului. (...) Doamna Dăncilă vrea să dea satisfacție indignării publice legate de cazul de la Caracal și a venit cu această inițiativă care chipurile s-ar vrea să dovedească intrasigența domniei sale. (...) Este angajată în cursa prezidențială, nu stă foarte bine acolo și în încercarea ei de a-și majora șansele, intenția s-ar putea să o vedem materializată, dar cu consecințe încă incalculabile.  Nu pedepsele sunt problema ci deprofesionalizarea poliției, atrage atenția Georgiana Iorgulescu, director executiv la Centrul de Resurse Juridice. În opinia sa, în primul rând ar trebui investit în reformarea Poliției: 
Uitați-vă în Europa. Poliția este cea care se ocupă și de terorism, este cea care face interceptările, este extrem de profesionalizată. Hai să vedem cine conduce facultățile astea. Ce fel de studii au? Cât de mult au plagiat? Este o problemă ceva mai gravă a sistemului de învățământ din România care nu cuprinde numai zona de poliție, cuprinde absolut tot învățământul.