Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Procurorul general vrea să elimine împăcarea dintre victime şi hoţi

Şeful interimar al Parchetului general, Bogdan Licu, i-a cerut ministrului Justiţiei să susțină o modificare legislativă prin care să se elimine împăcarea dintre victime și hoți. Măsura nu a dus la scăderea infracționalității, potrivit procurorului general.

Apelul procurorului general vine după ce, numai în primul semestru al acestui an, procurorii din toată ţara au soluţionat peste 7.400 de dosare de furt, iar numărul acestora nu a scăzut după ce, în 2012, a fost introdusă posibilitatea clasării dosarului dacă victimele se împacă cu hoţii.

Dintre cele peste 7.400 de cazuri, aproape 4.000 de dosare au fost închise pentru că părţile s-au împăcat, iar peste 600 cazuri au fost clasate pentru că victima şi-a retras plângerea. Numărul dosarelor închise astfel depăşeşte cu mult numărul inculpaților trimiși în judecată pentru furt în  primul semestru al anului 2019, adică aproximativ 3.000 de persoane.

”Cunoscând că acţiunea de urmărire penală a statului va fi împiedicată de împăcare, persoana în cauză este efectiv încurajată să comită fapta întrucât riscul de a suporta o sancţiune este mult redus.”, atrage atenția Parchetul General.

În plus, de multe ori victimele se împacă cu hoţii ca urmare a unor presiuni, avertizează Parchetul General: ”În multe situații, retragerea plângerii sau împăcarea părților nu reprezintă acordul de voință necondiționat al acestora, ci este urmarea presiunilor autorului faptei, familiei acestuia sau persoanelor din anturajul lui pentru a se sustrage rigorilor legii penale. În astfel de situație, organele statului sunt în imposibilitatea de a combate astfel de manifestări, în special în cazul în care acestea nu îmbracă forma unor amenințări sau violențe directe, fiind doar intimidări, de natură a convinge persoana vătămată”, se mai arată în comunicatul Parchetului General.