Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Plahotniuc, suspectat de spălare de bani în proporții deosebit de mari, citat la Procuratura Anticorupție

default.png

RFI România: Actualitate, informaţii, ştiri în direct
RFI România: Actualitate, informaţii, ştiri în direct
Sursa imaginii: 
RFI

Fostul lider al Partidului Democrat din Moldova, Vlad Plahotniuc, a fost citat la Procuratura Anticorupție, într-un dosar penal, fiind suspectat de spălare de bani în proporții deosebit de mari. Procuratura Anticorupție anunță că ”recurge la această notificare publică ținând cont că nu există, deocamdată, o altă cale de informare a cetățeanului Vladimir Plahotniuc privind citarea sa în fața procurorului”. 

Procuratura Anticorupție anunță că Plahotniuc este așteptat, miercuri, 9 octombrie, la ora 10.00. Potrivit citației, ”cauza penală a fost pornită la 23 septembrie, în temeiul unei bănuieli rezonabile privind săvârșirea infracțiunii prevăzute de art.243 alin.(3) lit.b) din Codul Penal al Republicii Moldova - spălarea banilor, în proporții deosebit de mari”. Plahotniuc este citat pentru audierea în calitate de bănuit și trebuie să fie însoțit de un apărător”.

Procurorii susțin că prezența persoanei citate este obligatorie.Totuși, în cazul în care bănuitul nu se va prezenta la audiere, fără prezentarea motivelor întemeiate, în conformitate cu art. 235 Cod Penal, persoana citată poate fi supusă unei amenzi judiciare sau aducerii silite.


Sursa imaginii: 
Procuratura Anticoruptie

Precizăm că, Vlad Plahotniuc a părăsit R.Moldova, în iunie 2019, după schimbarea puterii de la Chișinău. În prezent, nu se știe unde se află. Deocamdată, ex-președintele Partidului Democrat nu a venit cu o reacție pe marginea acțiunilor Procuraturii Anticorupție. Pe Facebook, unde obișnuiește să posteze mesaje, Vlad Plahotniuc a a scris, ultima oară, la 27 august, de Ziua Independenței R.Moldova.

Nici avocații lui Plahotniuc nu au reacționat până la această oră.

Recent, membrii Comisiei de anchetă pentru elucidarea circumstanţelor devalizării sistemului bancar al Republicii Moldova şi de investigare a fraudei bancare din 2014 au anunțat că Vlad Plahotniuc, potrivit raportului Kroll, este principalul beneficiar al fraudei bancare din R.Moldova. În raportul Kroll apar mai multe companii deţinute de Vlad Plahotniuc: Prime Management, Finpar Invest, dar şi firme despre care nu s-a vorbit până acum -Gemenii şi Basconslux.

Amintim că, la sfârșitul lunii iulie, fostul lider al Partidului Democrat din R.Moldova, Vlad Plahotniuc a renunțat la mandatul de deputat, menționând că prin renunțarea la imunitate, odată cu demisia din funcția de deputat, dorește să oprească ”abuzurile și presiunile politice asupra instituțiilor de drept. Eu nu am nevoie de imunitatea unui stat controlat astăzi de Moscova, de cei care de doi ani de zile au făcut zeci de acțiuni ilegale împotriva mea și a familiei mele”, declara Plahotniuc.