Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Avocatul lui Plahotniuc, la RFI: ”Confirmăm, am fost citați. Avocații vor prezenta împuternicirile de reprezentare”

oleg_efrim.jpg

Avocatul Oleg Efrim, a cărui Casă de Avocatură ”Efrim, Roșca și Asociații” a anunțat că îl va reprezenta pe Vlad Plahotniuc
Sursa imaginii: 
Facebook/Oleg Efrim

După ce Procuratura Anticorupție a anunțat, marți, că fostul lider al Partidului Democrat, Vlad Plahotniuc este citat într-un dosar penal pentru spălare de bani în proporții deosebit de mari, am încercat să aflăm dacă ex-președintele PDM și avocații săi se vor prezenta, miercuri, în fața procurorilor.

Avocatul Oleg Efrim, a cărui Casă de Avocatură ”Efrim, Roșca și Asociații” a anunțat că îl va reprezenta pe fostul lider al Partidului Democrat, Vlad Plahotniuc, a confirmat, la RFI, că au primit citația din partea Procuraturii Anticorupție. ”Confirmăm, am fost citați. Avocații vor prezenta împuternicirile de reprezentare”, a declarat Efrim.

Totodată, întrebat când Vlad Plahotniuc ar putea reveni în țară, Oleg Efrim ne-a spus că nu are împuterniciri să vorbească la acest subiect.

Marți dimineața, Procuratura Anticorupție a anunțat că Plahotniuc este citat pentru audierea în calitate de bănuit și trebuie să fie însoțit de un apărător. Potrivit citației, cauza penală a fost pornită la 23 septembrie, în temeiul unei bănuieli rezonabile privind săvârșirea infracțiunii prevăzute de art.243 alin.(3) lit.b) din Codul Penal al Republicii Moldova - spălarea banilor, în proporții deosebit de mari”. Procurorii susțin că prezența persoanei citate este obligatorie.

Totuși, în cazul în care bănuitul nu se va prezenta la audiere, fără prezentarea motivelor întemeiate, în conformitate cu art. 235 Cod Penal, persoana citată poate fi supusă unei amenzi judiciare sau aducerii silite.   

Precizăm că, Vlad Plahotniuc a părăsit R.Moldova, în iunie 2019, după schimbarea puterii de la Chișinău. În prezent, nu se știe unde se află.

Recent, membrii Comisiei de anchetă pentru elucidarea circumstanţelor devalizării sistemului bancar al Republicii Moldova şi de investigare a fraudei bancare din 2014 au anunțat că Vlad Plahotniuc, potrivit raportului Kroll, este principalul beneficiar al fraudei bancare din R.Moldova.