Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Şapte membri CSM cer revocarea Liei Savonea din fruntea Consiliului

lia-savonea.jpg

Judecătoarea Lia Savonea
Image source: 
universuljuridic.ro

Şapte membri ai Consiliului Superior al Magistraturii cer revocarea Liei Savonea de la conducerea CSM pentru modul defectuos în care şi-a exercitat atribuţiile. Ce spune legea în privința revocării și ce i se impută concret președintei CSM?

Trei judecători și patru  procurori membri ai Consiliului Superior al Magistraturii cer revocarea Liei Savonea de la conducerea forului, invocând comportamentul inadecvat al acesteia.

 ”În temeiul art. 55 alin. (10) din Legea nr. 317/2004, privind organizarea Consiliului Superior al Magistraturii, republicată şi cu modificările ulterioare, propunem Plenului Consiliului Superior al Magistraturii  revocarea din funcţia de preşedinte al Consiliului Superior al Magistraturii a doamnei judecător Lia Savonea Pentru modul defectuos în care domnia sa şi-a exercitat atribuţiile prevăzute de lege pentru înalta demnitate de Preşedinte al Consiliului Superior al Magistraturii, îndepărtând Consiliul de la rolul său constituţional, făcând imposibilă colaborarea în cadrul organului colegial, cu consecinţe extrem de grave pe planul funcţionării şi credibilităţii acestuia atât pe plan intern, faţă de magistraţii români şi de întreaga societate, cât şi pe plan extern, în raporturile cu organismele internaţionale”, este motivul solicitării membrilor CSM”, se arată în documentul transmis de cei şapte membri CSM.

Solicitarea este semnată de: judecător Mihai Andrei Bălan, procuror Cristian Mihai Ban, judecător Andrea Annamaria Chiş, procuror Florin Deac, judecător Mihai Bogdan Mateescu şi procuror Nicolae Andrei Solomon, procuror Tatiana Toader.

Printre argumentele invocate de semnatari:

- Preşedintele CSM a generat şi a întreţinut o stare conflictuală cu actualul ministru al justiţiei, dna. Ana Birchall, legat de neparticiparea acestuia la unele şedinţe ale Plenului Consiliului în condiţiile în care a refuzat, într-o manieră arogantă şi neconstructivă (a se vedea comunicatul din data de 5 octombrie 2019), să stabilească un mod de lucru previzibil pentru activităţile Consiliului care să permită unui număr cât mai mare de membri aleşi sau de drept să participe la şedinţe, aspect care i-a fost reproşat şi de colegii judecători şi procurori, membri aleşi în Consiliu.

-  A încălcat dispoziţiile legale, prin transmiterea proiectului de modificare a legislaţiei privind activitatea Agenţiei Naţionale de Integritate direct conducătorului comisiei parlamentare în condiţiile în care doar ministrul justiţiei putea fi sesizat în acest sens şi doar de către Plenul Consiliului Superior al Magistraturii.  

- A iniţiat modificarea Legilor nr. 303/2004, nr. 304/2004, nr. 317/2004, în lipsa unei hotărâri a Plenului Consiliului Superior al Magistraturii, potrivit art. 38 alin. (5) din Legea nr. 317/2004, şi mai ales fără a înştiinţa membrii Secţiei pentru procurori, cu toate că propunerile formulate vizau şi norme privind activitatea Ministerului Public.  

-  A implicat Consiliul Superior al Magistraturii într-o polemică instituţională cu Preşedintele României pe tema refuzului acestuia de a numi în funcţia de ministru al justiţiei un judecător în funcţie, deşi Consiliul nu are nicio atribuţie în această materie.

 - A avut întâlniri particulare cu conducători din sistemul judiciar – de exemplu cu adjunctul şefului SIIJ, dna. procuror Adina Florea în data de 1 aprilie 2019, actuali conducători ai Inspecţiei Judiciare, conducători de instanţe, fără să aducă la cunoştinţa membrilor Consiliului existenţa acestor întâlniri, obiectul discuţiilor şi concluziile la care s-a ajuns, ducând funcţia de reprezentare într-o zonă netransparentă, propice speculaţiilor.

 -  Nu a păstrat un echilibru în gestionarea relaţiilor Consiliului Superior al Magistraturii cu asociaţiile profesionale ale magistraţilor.

Pe plan extern, Liei Savonea i se reproşează că  a comunicat în numele Consiliului un punct de vedere (Observaţii scrise) Curţii de Justiţie a Uniunii Europene privitor la cauza nr. C-127/19-1 care are ca obiect compatibilitatea înfiinţării Secţiei pentru investigarea infracţiunilor din justiţie cu normele din Tratatul Uniunii Europene, fără a pune în discuţie acest subiect membrilor Consiliului Superior al Magistraturii (în Plen sau într-o comisie).

 ”Restabilirea credibilităţii Consiliului, restaurarea neutralităţii acestuia, reaşezarea sa în parametri optimi ai unei  funcţionări efective în scopul îndeplinirii rolului său fundamental de garant al independenţei justiţiei nu se pot realiza decât începând cu revocarea doamnei preşedinte Lia Savonea din această funcţie, având în vedere modul defectuos de exercitare a atribuţiilor manageriale de către domnia sa, prin depăşirea nepermisă a competenţelor legale şi inabilitatea de a crea un climat favorabil comunicării”, conchid cei şapte magistraţi.

Revocarea președintelui Consiliului Superior al Magistraturii - pentru care sunt necesare 10 voturi - ar fi fără precedent în istoria forului.

Judecătoarea Lia Savonea a fost validată de către plenul Consiliului Superior al Magistraturii pentru funcția de președinte al CSM în 12 decembrie 2018. Savonea a fost singurul candidat pentru această poziție. Ea și-a început activitatea la Judecătoria Sectorului 6 Bucureşti, în 1996.  Din 2003, ea este magistrat la Curtea de Apel București, unde a fost vicepreședinte, apoi președinte.