Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Judecătorul Danileț: Membrii CSM trebuie să demisioneze în bloc. Savonea poate fi acuzată de ”abateri disciplinare”

Războiul care a paralizat activitatea CSM a intrat, miercuri, într-o nouă fază. 7 membri ai Consiliului Superior al Magistraturii cer oficial revocarea judecătoarei Lia Savonea din funcţia de preşedinte al instituției.

Într-un document oficial, cei 7 magistrați o acuză pe Savonea că şi-a exercitat atribuţiile într-un "mod defectuos" cu consecinţe extrem de grave asupra funcţionării şi credibilităţii CSM. Între altele, președintei acestui for i se reproșează că a generat o stare conflictuală cu ministrul Justiţiei, a luat poziții în numele Consiliului fără a-i consulta pe membrii acestuia și a afectat imaginea CSM şi a membrilor săi prin remarci şi acuzaţii "tendenţioase" şi "absolut improprii".

"Faptul că o astfel de atitudine nu reprezintă un mod de lucru normal în Consiliu este ilustrat nu doar de inexistenţa unor astfel de situaţii în anii precedenţi, dar şi de abordarea diametral opusă în relaţionarea cu fostul ministrul al Justiţiei Tudorel Toader, în condiţiile în care programarea multor şedinţe de plen sau secţie de judecători s-a făcut în funcţie de disponibilitatea acestuia de a participa", spun semnatarii.

Potrivit acestora, un alt subiect de dispută a fost lipsa unui răspuns într-un termen rezonabil din partea Consiliului Superior al Magistraturii la solicitarea ministrului Justiţiei din luna iulie privind poziţia CSM vizavi de recomandările din rapoartele GRECO şi MCV.

Totodată, cei şapte membri ai CSM susţin că Lia Savonea ar fi încălcat dispoziţiile legale prin transmiterea proiectului de modificare a legislaţiei privind activitatea Agenţiei Naţionale de Integritate direct conducătorului comisiei parlamentare în condiţiile în care doar ministrul Justiţiei putea fi sesizat şi doar de către Plenul Consiliului Superior al Magistraturii.

Ei adaugă că Savonea a iniţiat, în luna ianuarie, modificarea Legilor 303/2004, 304/2004 şi 317/2004, în lipsa unei hotărâri a Plenului Consiliului Superior al Magistraturii, potrivit articolului 38 alineatul (5) din Legea 317/2004, şi fără a înştiinţa membrii Secţiei pentru procurori, cu toate că propunerile formulate vizau şi norme privind activitatea Ministerului Public.

Danileț: Membrii CSM trebuie să demisioneze în bloc

Într-o intervenție la RFI, fostul membru al CSM, judecătorul clujean Cristi Danileț spune că situația în care a ajuns Consiliul este dezastruoasă. ”Este o luptă de orgolii și interese în interiorul CSM. Toți membri acestui for, în frunte cu președintele, ar trebui să demisioneze”, spune Cristi Danileț.

Fost membru al CSM, judecătorul Cristi Danileț profesează la Curtea de Apel Cluj
Fost membru al CSM, judecătorul Cristi Danileț profesează la Curtea de Apel Cluj
Sursa imaginii: 
Facebook

Magistratul subliniază că activitatea CSM este paralizată de acest război. ”Au fost tolerate practici intolerabile: atacuri ale unor judecători CSM către alți judecători sau către procurori DNA”, spune Cristi Danileț.

Mai mult, el spune că acuzațiile ce i se aduc Liei Savonea sunt îndreptățite. ”Unele din aceste acuzații intră la capitolul abatere disciplinară. Sancțiunea ar trebui să fie mult mai dură decât simpla pierdere a funcției (n.r. de șef al CSM)”, spune judecătorul care atrage atenția că Inspecția Judiciară ar putea declanșa o procedură în acest sens.

Ascultă:

 
Judecătorul Cristi Danileț, despre blocajul de la CSM