Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Kovesi, oficial procuror-șef european

kovesi.jpg

Sursa imaginii: 
Facebook/Laura Codruța Kovesi

Laura Codruța Kovesi a fost confirmată oficial în funcția de procuror-șef european. Decizia a fost luată, miercuri, în Conferința președinților grupurilor politice din Parlamentul European.

Vestea confirmării a venit de la Dacian Cioloș, liderul grupului Renew Europe din Parlamentul European. "Am hotărât împreună cu președintele parlamentului și cu președinții celorlalte grupuri politice să validăm numirea doamnei Kövesi ca șefă a Parchetului European după ce și Consiliul a convenit să o susțină", a scris Cioloș pe Facebook. 
"A fost ultima ștampilă de care doamna Kovesi a avut nevoie și a obținut-o. Începând de astăzi, noul procuror-șef european se poate apuca de treabă. Are un an la dispoziție să pună la punct noul Parchet European care trebuie să fie funcțional până la finalul anului viitor. Să îi urăm mult succes!", a scris, la rândul său, europarlamentarul Sigfried Mureșan pe pagina sa de socializare. 

Biroul Procurorului Public European, care va avea sediul la Luxembourg, va fi o instituție independentă a Uniunii Europene care va fi responsabilă cu anchetarea, urmărirea penală și aducerea în fața justiției a infracțiunilor împotriva intereselor financiare ale Uniunii (fraude, corupție sau fraude transfrontaliere cu TVA de peste 10 milioane de euro).