Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Achitare, în procesul torționarilor disidentului Gheorghe Ursu

Curtea de Apel Bucureşti i-a achitat joi pe Marin Pârvulescu și Vasile Hodiş, judecaţi în dosarul disidentului Gheorghe Ursu, potrivit Mediafax. Încadrarea juridică a fost schimbată. Decizia de joi a instanței nu este definitivă.

Curtea de Apel București a decis să schimbe încadrarea juridică în cazul foștilor ofiţeri din cadrul Direcţiei a VI-a Cercetări penale din Departamentul Securităţii Statului, Marin Pârvulescu şi Vasile Hodiş, din infracțiuni contra umanității, în tratamente neomenoase. Cei doi au fost achitați pentru această infracțiune.

Decizia magistraților nu este definitivă, ea poate fi atacată cu apel la Înalta Curte de Casație și Justiție.

În aceeaşi cauză a fost judecat şi Tudor Postelnicu, fost şef al Departamentului Securităţii Statului, fiind acuzat de complicitate la infracţiuni contra umanităţii, dar acesta a murit în timpul procesului.

La ultimul termen, procurorii au cerut 25 de ani de închisoare pentru cei doi, acuzați că l-au omorât în bătaie pe disidentul Gheorghe Ursu.

”În perioada ianuarie-noiembrie 1985, inginerul disident Ursu Gheorghe Emil a făcut obiectul urmăririi informative şi judiciare pentru acte sau fapte considerate ostile regimului comunist, fiind arestat la data de 21 septembrie 1985 şi decedând la data de 17 noiembrie 1985 în Spitalul Penitenciar Jilava. Pentru a disimula adevăratul obiect al cercetării disidentului Ursu Gheorghe Emil şi pentru a putea face ”dovada” că nu există un dosar politic pe numele acestuia, organele de securitate au ”inventat” infracţiunea de deţinere şi operaţiuni interzise cu mijloace de plată străine. În realitate, aşa cum reiese din materialul probator administrat în cauză, reprezentanţii Departamentului Securităţii Statului erau interesaţi de aspecte precum: legăturile disidentului cu postul de radio Europa Liberă, relaţiile şi discuţiile cu lumea literară şi artistică din ţară şi din diaspora, impresiile consemnate în jurnalul personal despre politica statului şi despre conducătorii partidului şi statului comunist”, anunța atunci procurorul militar de caz.

Potrivit anchetatorilor, Marian Pârvulescu şi Vasile Hodiş ”au exercitat acţiuni represive şi sistematice (filaj, urmărire informativă, percheziţii, audieri sistematice, acte de violenţă fizică şi psihică) asupra victimei inginerul disident Ursu Gheorghe Emil, acţiuni care au avut ca urmare producerea de suferinţe fizice sau psihice grave şi au fost de natură să-i aducă o atingere gravă a drepturilor şi libertăţilor fundamentale, în principal a dreptului la viaţă”.