Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Reacție dură, după achitarea torționarilor disidentului Gheorghe Ursu: Amatorism înfiorător

reactie_dura_achitare_tortionari_disident_gheorghe_ursu.png

Radu Preda, critic după primul verdict al magistraților în procesul Ursu (Sursa foto: site IICCMER)
Radu Preda, critic după primul verdict al magistraților în procesul Ursu (Sursa foto: site IICCMER)

Decizie surprinzătoare a instanței, în procesul torționarilor disidentului Gheorghe Ursu. Curtea de Apel Bucureşti i-a achitat joi pe Marin Pârvulescu și Vasile Hodiş, după ce încadrarea lor juridică a fost schimbată. Ce spune la RFI șeful IICCMER?

Președintele executiv al Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului, Radu Preda, declară la RFI că verdictul magistraților în procesul Ursu este de neînțeles: ”În primul rând, simbolic vorbind, este de neînțeles cum justiția română, fix la 30 de ani de la căderea comunismului, nu a reușit să-și însușească un minimal instrumentar în materie de judecare a unor asemenea cazuri și ia asemenea decizii, care dacă ar rămâne definitive, ar reprezenta o pată pe obrazul justiției post-comuniste”.

Ce înseamnă schimbarea încadrării juridice? ”Să înțelegem că pentru justiția din România, încadrarea crimelor comunismului este facultativă, că ea nu presupune nici o rigoare, că de fapt degeaba avem un Institut de Investigare a Crimelor Comunismului, câtă vreme crimele comunismului rămân o metaforă pentru doamnele și domnii judecători. Germania are și la ora actuală, la 70 și ceva de ani de la terminarea celui de-al Doilea Război Mondial, o Procuratură specială la nivel federal, care tratează chestiunile legate de crimele nazismului. Noi nu am reușit, cu toate că avem DIICOT, cu toate că avem DNA, n-am reușit să avem un Parchet specializat și nu avem nici un corp corespunzător de judecători, care să știe despre ce este vorba atunci când vorbim cu adevărat despre crimele comunismului. Deci amatorismul sistemului judiciar în materie de crime ale comunismului este înfiorător”, spune Radu Preda.

 

Contextul

 

Curtea de Apel Bucureşti i-a achitat joi pe Marin Pârvulescu și Vasile Hodiş, judecaţi în dosarul disidentului Gheorghe Ursu, potrivit Mediafax. Decizia de joi a instanței nu este definitivă.

Curtea a decis să schimbe încadrarea juridică în cazul foștilor ofiţeri din cadrul Direcţiei a VI-a Cercetări penale din Departamentul Securităţii Statului, Marin Pârvulescu şi Vasile Hodiş, din infracțiuni contra umanității, în tratamente neomenoase. Cei doi au fost achitați pentru această infracțiune.

La ultimul termen, procurorii au cerut 25 de ani de închisoare pentru cei doi, acuzați că l-au omorât în bătaie pe disidentul Gheorghe Ursu.

 
Radu Preda, despre achitarea torționarilor lui Gheorghe Ursu