Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Gardian SS inculpat pentru complicitate la crime

topografie_berlin_23-9-12_dsci0028.jpg

Centrul de documentare, „Topografia terorii”.
Centrul de documentare, „Topografia terorii”
Sursa imaginii: 
Foto: William Totok

Probabil că Bruno D., în vîrstă de 93 de ani, va fi ultimul inculpat într-un proces în care cineva trebuie să răspundă penal pentru crime săvîrşite în timpul Holocaustului. Procesul fostului gardian din lagărul nazist de concentrare din Stutthof se judecă la Hamburg. Se aşteaptă ca la mijlocul lui decembrie să se pronunţe sentinţa.

La Hamburg a început joi procesul împotriva unui fost gardian SS al lagărului nazist de concentrare din Stutthof. Procuratura îl acuză pe bărbatul în vîrstă de 93 de ani de complicitate la uciderea a 5.230 de oameni. În calitatea sa de gardian, argumentează procuratura, Bruno D. a sprijinit acţiunile de ucidere a acestor oameni, în marea lor majoritate deţinuţi evrei. Inculpatul a recunoscut deja în cursul cercetărilor că între august 1944 şi aprilie 1945 a fost gardian în lagărul amintit, situat în apropierea oraşului Gdansk (atunci: Danzig, în Polonia). În acea perioadă, inculpatul era în vîrstă de 17, respectiv 18 ani.

Bruno D. a fost adus în sala de şedinţă într-un scaun cu rotile, fiind însoţit de familie şi trei medici. Postul de radioteleviziune NDR a relatat că şi-a acoperit faţa cu o mapă roşie pentru a nu putea fi fotografiat sau filmat. Interogarea propriu zisă va începe abia săptămîna viitoare.

Apărarea a invocat faptul că justiţia a tărăganat procesul, cunoscîndu-se, din 1982 faptul că inculpatul a fost gardian la Stutthof. Inculpatul nu înţelege de ce a i se face acum procesul, a mai declarat avocatul.

Potrivit Tribunalului din Hamburg, sînt programate 12 şedinţe. Sentinţa ar putea fi pronunţată pe data 17 decembrie. Trei martori, foşti deţinuţi şi supravieţuitori ai Holocaustului, vor fi audiaţi în cursul procesului.

În lagărul Stutthof au fost ucişi peste 65.000 de oameni. Procesul contra lui Bruno D. are loc cu o întîrziere de 74 de ani de la comiterea crimelor, pentru că abia după 2011 s-a modificat codul penal. Pînă atunci puteau fi acuzaţi doar cei împotriva cărora existau dovezi concrete pentru săvîrşirea unor crime. Legislaţia germană a fost modificată după procesul intentat gardianului de la Sobibor, ucraineanul Demianiuc.

În baza noilor reglementări juridice a avut loc anul trecut, în noiembrie, un alt proces împotriva unui gardian implicat în Holocaust. Inculpatul, din procesul care s-a desfăşurat la Münster, a fost Dr. Johann R[ehbogen]. Acesta, a fost, între anii 1942 şi 1944, tot gardian SS, în lagărul de concentrare Stutthof. Ex-gardianul s-a născut în noiembrie 1923 la Sfântu Gheorghe, în România. Potrivit ziarului „Süddeutsche Zeitung”, fostul gardian a activat în cadrul Asociaţiei Saşilor din Transilvania, stabiliţi după război în Germania. Ziarul Hannoversche Allgemeine Zeitung a relatat că pe data de 29 martie 2019 tribunalul a anunţat că procesul nu mai poate continua din cauza sănătăţii precare a inculpatului.

Alături de circa 70.000 de etnici germani din România, Johann Rehbogen s-a înrolat voluntar în Waffen-SS. Mulţi dintre aceşti voluntari au activat în cadrul echipelor militare, amplasate în jurul lagărelor de exterminare. De notorietate sînt cazurile unor persoane originare din România care au fost implicate în acţiunile de exterminare din lagărele de concentrare ca, de exemplu, „farmacistul de la Auschwitz”, Victor Capesius din Sighişoara, medicul Fritz Klein din Codlea – amîndoi condamnaţi, dar şi scriitorul timişorean, Hans Mokka, „bibliotecarul de la Auschwitz”

 
Ascultă AICI corespondența din Germania