Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Asociații de magistrați: Procedura de numire a procurorilor-șefi nu trebuie încă declanșată

Asociatii magistrati numire procurori sefi.jpg

Incertitudini privind numirea procurorilor-șefi (Sursa foto: pixabay)
Incertitudini privind numirea procurorilor-șefi (Sursa foto: pixabay)

Două asociații ale magistraților îi cer noului ministru al Justiției, Cătălin Predoiu, să nu declanșeze încă procedura de numire a procurorilor de rang înalt. Mai întâi trebuie modificată legislația, așa cum au recomandat Comisia de la Veneția, GRECO și Comisia Europeană, atrag atenția asociațiile Forumul Judecătorilor din România și Inițiativa pentru Justiție.

Reprezentantul asociației Inițiativa pentru Justiție Bogdan Pîrlog spune la RFI de ce este important ca numirea șefilor DNA, DIICOT și Parchetului General să nu fie făcută acum: ”Îi solicităm domnului ministru să se abțină de la declanșarea procedurilor pentru numirea în marile funcții de conducere din cadrul Parchetelor, mai exact acele funcții care presupun numirea de către președintele României la propunerea ministrului de Justiție, până la modificarea dispozițiilor legale, așa cum au cerut principalii noștri parteneri externi”.

Procurorul precizează că ”avem rapoartele GRECO, MCV, opinia Comisiei de la Veneția, plus opiniile forurilor europene ale procurorilor și judecătorilor, în sensul de a se modifica dispozițiile legale privind numirea în aceste funcții, astfel încât CSM, Secția pentru Procurori, să aibă un rol central. În acest moment, pe actuala legislație, ei dau un aviz consultativ, care de cele mai multe ori este ignorat”.

 
Bogdan Pîrlog, despre numirea procurorilor-șefi