Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Predoiu: Permisia lui Dragnea, regulamentară; Guvernul nu poate desființa peste noapte SIIJ

Predoiu Permisie Dragnea regulamentara Sectie Speciala.jpg

Cătălin Predoiu: Desființarea Secției Speciale trebuie să treacă prin Parlament (Sursa foto: site pnl)
Cătălin Predoiu: Desființarea Secției Speciale trebuie să treacă prin Parlament (Sursa foto: site pnl)

Ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, a anunțat joi că nota de informare a ANP arată că permisia de o zi pentru fostul președinte al PSD, Liviu Dragnea, a fost acordată regulamentar. Ministrul a cerut însă un control suplimentar la Rahova și la nivelul ANP, vizând toate permisiile date deținuților.

Permisia primită de Liviu Dragnea, care execută o pedeapsă de 3 ani şi 6 luni de închisoare, a fost acordată regulamentar, a anunţat ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu: "Nota de informare elaborată de conducerea Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor privind acordarea unei permisii cetăţeanului Liviu Dragnea, aflat în executarea unei pedepse privative de libertate la Penitenciarul Rahova conchide că această permisie a fost acordată regulamentar".

Fostul lider PSD a fost eliberat din închisoare pe 31 octombrie, pentru o zi. Decizia a fost contestată în spaţiul public, pe motiv că potrivit legii, Liviu Dragnea nu ar fi avut dreptul la permisie, pentru că este cercetat şi în alte dosare şi nu are voie să ia legătura cu alţi inculpaţi.

În altă ordine de idei, Ministerul Justiției va lansa pe 2 decembrie procedura de selecție a procurorului general, precum și cele pentru procurorii-șefi ai DNA și DIICOT.

Pe de altă parte, Cătălin Predoiu a cerut procurorilor Ministerului Public o ripostă fermă în fața infracționalității, precizând că România nu poate ajunge "o țară de destinație infracțională". Ministrul spune că se instalează în societate un sentiment de nesiguranță printre cetățenii cinstiți și de siguranță și confort penal printre infractori.

Ministrul Justiției mai declară că Guvernul nu poate desființa ”peste noapte” Secția de Investigare a Infracțiunilor din Justiție (SIIJ), discuțiile pe această temă urmând să înceapă anul viitor în Parlament: "Guvernul nu își poate asuma o desființare peste noapte a Secției Speciale, e nevoie de o dezbatere mai largă în sistemul judiciar și de consens politic. După părerea mea, este nevoie de o dezbatere în cadrul sistemului judiciar și apoi dacă este posibil, de un consens politic în Parlament, repet, dacă este posibil (...). ​Discuțiile asupra Secției Speciale vor începe anul viitor în Parlament. Nu există în acest an premisele pentru a interveni legislativ asupra acestei instituții”.