Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Procesul Revoluției a fost amânat. Iliescu nu a fost prezent la ICCJ

revolutie.jpg

Procesul Revoluției a început cu o amânare
Procesul Revoluției a început cu o amânare
Sursa imaginii: 
arhiva

Instanţa a stabilit un nou termen de judecată în dosarul Revoluției, respectiv data de 21 februarie 2020, ora 9.00. Procesul s-a amânat din cauza lipsei de procedură, după ce unele citaţii au ajuns înapoi cu menţiunea că persoana a decedat sau nu au fost găsită la adresa indicată ori adresa era greşită. La termenul de astăzi, fostul preşedinte al României, Ion Iliescu, pus sub acuzare pentru infracţiuni contra umanităţii, nu a fost prezent, fiind reprezentat de avocat. Șase sute de persoane, victime și urmași ai revoluționarilor, au fost prezenți la Înalta Curte de Casație și Justiție. Cei mai mulți spun că au venit cu speranță, dar nu cred că acest dosar va ajunge la final, ci, mai degrabă, că este „timp pierdut” și că „nici de acum după 30 de ani nu se va întâmpla nimic”. Pentru acest proces au fost emise citații pentru 5.000 de persoane.

UPDATE:Procesul Revoluţiei a fost amânat pentru data de 21 februarie 2020, după ce instanţa a constatat lipsa de procedură. Timp de cinci ore au fost strigate 3.516 persoane. Procedura s-a desfășurat în condiții normale, fiind derulate măsurile judiciare şi administrative necesare pentru gestionarea unui dosar de o asemenea amploare, au transmis, vineri, reprezentanții Instanței Supreme, după primul termen în dosarul Revoluției.

Potrivit reprezentanților Înaltei Curți de Casație și Justiție, la primul termen în procesul care vizează evenimentele din decembrie 1989, au fost emise aproximativ 5.000 de citații, iar la sediul Instanței Supreme au fost prezente, vineri, aproximativ 600 de persoane.

„Completul de judecată şi conducerea Înaltei Curți de Casație şi Justiție au luat toate măsurile administrative posibile, pentru a se putea asigura respectarea dispozițiilor procedurale, accesul persoanelor citate la ședința de judecată, respectarea drepturilor procedurale ale acestora şi asigurarea dreptului publicului la o informare corectă prin intermediul instituțiilor media, în condițiile speciale create de numărul mare de participanți la judecarea cauzei şi de spațiul insuficient în care se desfășoară activitatea instanței supreme”, se arată într-un comunicat de presă al ÎCCJ.

Știrea inițială:

 

Fostul președinte Ion Ililescu nu participă, vineri, la primul termen în dosarul Revoluției, în care este pus sub acuzare pentru infracțiuni contra umanității.

Adrian Georgescu, avocatul lui Ion Iliescu, a declarat, vineri, la ÎCCJ, că fostul președinte nu participă la proces, pentru că este o fază în care prezența sa nu este necesară, fiind reprezentat prin avocat.

„Nu vine pentru că este reprezentat (Ion Iliescu – n.r.). Suntem într-o procedură care nu presupune în mod obligatoriu prezența. Este o procedură tehnică (...) Părerile pe fond vor fi făcute la momentul la care va începe judecata. Repet, ne aflăm în camera preliminară, urmează să vedem, după parcurgerea camerei preliminare. Va începe judecata și în raport de momentul respectiv vom vedea și care vor fi apărările. La momentul acesta bineînțeles că nu vă pot furniza informații în legătură cu apărările care vor fi făcute. Să ajungem acolo”, a spus Georgescu.

Alături de fostul președinte este pus sub acuzare în acest dosar și fostul vicepremier Gelu Voican Voiculescu. 

Judecătorii instanței supreme au respins, miercuri, cererea procurorului general de confirmare a redeschiderii urmăririi penale în Dosarul Revoluţiei împotriva lui Petre Roman și a lui Teodor Brateş au fost puși sub acuzare pentru infracţiuni contra umanităţii.

Pe 8 aprilie 2019, procurorii Secţiei militare din Parchetul General au trimis în judecată dosarul Revoluției din decembrie 1989. Acesta cuprinde 3.330 de volume, dintre care mai mult de 2 mii au fost instrumentate după 13 iunie 2016.

Fostul președinte al României, Ion Iliescu, fostul vicepremier Gelu Voican Voiculescu, Iosif Rus, fost comandant al Aviaţiei Militare, şi Emil (Cico) Dumitrescu, fost membru al Consiliului Frontului Salvării Naționale, sunt acuzaţi de infracţiuni contra umanităţii.

Potrivit procurorilor militari, Ion Iliescu şi cei care l-au ajutat să preia puterea după fuga cuplului Ceauşescu au orchestrat cea mai mare diversiune din istoria României. 

Conform rechizitoriului, începând cu 22 decembrie 1989, la nivelul întregii ţări, a fost declanşată o amplă şi complexă acţiune de inducere în eroare - dezinformare şi diversiune - care a dus la instaurarea unei psihoze a terorismului, aceasta fiind principala cauză a numeroaselor pierderi de vieţi omeneşti. Ca urmare a tragerilor haotice, forţele armate au folosit 12 milioane 600 de mii de cartușe. Fostul preşedinte Ion Iliescu este acuzat de procurori că a contribuit în mod direct şi nemijlocit la generarea şi amplificarea acestei psihoze terorist-securiste.