Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Adina Florea renunță la șefia secției de anchetare a magistraților

Procurorul Adina Florea s-a retras din procedura prin care ar fi trebuit să fie numită șef al Secției de Investigare a Infracțiunilor din Justiției, decizie confirmată de Consiliul Superior al Magistraturii. Validarea în funcție a procurorului a eșuat în repetate rânduri în CSM iar noul ministru al justiției a lăsat să se înțeleagă că boicotul va continua. Demisia vine însă și în contextul în care deființarea controversatei secții pare iminentă. 

Plenul CSM a încercat în șapte rânduri să valideze rezultatele concursului pentru șefia secției speciale de anchetare a magistraților însă fără succes după ce o parte dintre membrii Consiliului au boicotat ședințele la care cvorumul era necesar.

 

Cătălin Predoiu, ministrul Justiției, a anunțat că, în cazul în care pe ordinea de zi va fi inclusă numirea Adinei Florea, acesta va vota „împotrivă”. El a cerut magistraților să își spună poziția față de înfiinarea controversatei secții și Asociaţia Forumul Judecătorilor din România a anunţat tranșant zilele trecute că 80,8% dintre magistraţi s-au pronunţat pentru desfiinţarea acestui organism. Doar 7,76% dintre magistrați au votat pentru menţinerea secției iar aproape 12% au vorbit de amendarea normelor juridice care reglementează activitatea instituţiei.

 

Că magistrații nu au privit cu ochi buni secția care urma să îi cerceteze nu e un lucru nou. Marea lovitură a venit din partea noii conduceri a PSD, care a forțat înființarea acestei secții în ciuda criticilor venite și de la Comisia Europeană sau Comisia de la Veneția. Noul lider interimar al PSD Marcel Ciolacu spune acum că, dacă CSM și asociațiile din justiție vor ca această secție să fie desființată, atunci PSD va vota în consecință.

 

Guvernul Orban vrea să își asume, la începutul anului viitor, răspunderea pentru desființarea secției speciale și pentru legea privind alegerea primarilor în două tururi.

 

Executivul așteapă un aviz din partea CSM pentru desființarea secției iar cabinetul Orban așteaptă să se finalizeze alegerile în cadrul Consiliului din 10 decembrie.