Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Ce șanse are demersul PSD la CCR? Opinia lui Augustin Zegrean, la RFI

Ce sanse PSD CCR Augustin Zegrean.jpg

PSD sesizează luni CCR (Sursa foto: pixabay)
PSD sesizează luni CCR (Sursa foto: pixabay)

PSD sesizează luni Curtea Constituțională a României (CCR), după ce Guvernul și-a asumat răspunderea în Parlament. Social-democrații invocă faptul că documentele vizate de Cabinetul Orban erau deja în stadiu avansat de dezbatere în Legislativ și susțin că nu mai era nevoie ca Executivul să-și asume răspunderea.

Fostul președinte al CCR Augustin Zegrean explică la RFI ce șanse are demersul PSD: ”Au mai fost astfel de discuții, dar nu au mers pe răspundere, s-a mers atunci pe OUG pe legea învățământului, din câte îmi amintesc eu. Nu scrie nicăieri, în afară de decizia aceea a CCR, în care spune că o lege aflată în procedură parlamentară nu poate fi preluată sau retrasă de Guvern și adoptată prin Ordonanță, ziceam noi atunci, dar nu este scris în lege, nici în legi, nici în Constituție, nici în regulamentele Parlamentului nu este o astfel de dispoziție. Deci fiecare apreciază lucrurile cum crede el de cuviință, dar în situația de asumare a răspunderii, soluția Opoziției nu este sesizarea la Curte, soluția Opoziției în astfel de situații este moțiunea de cenzură, dar dacă ei cred că așa trebuie să procedeze, sigur, numai că după ce trec cele trei zile de depunere a moțiunii, legea este aprobată, deci ea intră în vigoare. Vom vedea ce va spune CCR, este altă Curte, sunt zece ani de atunci, iată, lumea evoluează”.

”Dacă numai pe procedură este sesizată Curtea, nu cred că vor avea șanse de izbândă. Dacă sunt probleme în textele pe care și-au asumat răspunderea, că ar fi neconstituționale, este altă problemă și acolo Curtea va trebui să dezbată și să analizeze fiecare text în parte cu care va fi sesizată”, spune Augustin Zegrean.

 
Augustin Zegrean, despre sesizarea CCR de către PSD, după asumarea răspunderii Guvernului Orban