Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Colectiv, sentințe în primă instanță. “România nu e mai sigură dar e mai conștientă“

Primele sentinte in dosarul Colectiv vin tarziu, după 4 ani spune la RFI Elena Calistru de la Funky Citizens. Rostul pedepselor este de a arăta unde s-a greșit, de a repara acolo unde s-a greșit dar și de a da un exemplu că ne putem face bine. Colectiv ne-a învățat că trebuie să punem presiune pe autorități ca să corecteze situațiile dar și că suntem atât de vulnerabili în fața corupției care la propriu, poate ucide, adaugă Elena Calistru.

 “Nu este neapărat România mult mai sigură în fiecare zi dar cred că România este mult mai conștientă de ce i se poate întâmpla. Nu este conștientă până la capăt dar este mai conștientă. Oamenii au început să se gândească de exemplu, ce fac în caz de incendiu. Sunt din ce în ce mai mulți oameni care discută despre lucrurile acestea de o manieră ceva mai așezată și mai permanentă. Vedem că în cazurile de mari arși pe care le-am avut în ultimii ani, măcar această aroganță n-am mai văzut-o din partea autoritățtilor și i-au trimis pe cât de repede posibil la spitalele din străinătate. Dacă autoritățtile au învățat faptul că nu poți să minți chiar în halul ăsta tot e ceva mai bine, nu este suficient dar e ceva mai bine.“

Fostul primar al Primăriei Sectorului 4, Cristian Popescu Piedone, a fost condamnat, luni, la opt ani și șase luni, iar cei trei patroni ai clubului au primit câte 11 ani și opt luni de închisoare cu executare, în dosarul „Colectiv”. De asemenea, George Matei și Antonina Radu, cei doi pompieri de la Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) București care au verificat clubul Colectiv fără a lua măsurile legale în privința respectării normelor PSI, au fost condamnați la câte 9 ani și 2 luni de închisoare. Decizia nu este definitivă.

 
Elena Calistru, Funky Citizens