Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Grefieri: Pensiile noastre ”nesimțite” sunt de 4.000 de lei. Vom bloca activitatea instanțelor

Activitatea instanțelor de judecată a fost blocată miercuri dimineață, începând cu ora 10:00, peste 6000 de grefieri ieșind în faţa instanţelor şi a parchetelor la nivel național, timp în care arhivele și registraturile au fost închise, iar ședințele de judecată suspendate. Grefierii sunt nemulțumiți de eliminarea pensiilor speciale și de serviciu.

ACTUALIZARE: Votul pe pensiile speciale a fost amânat pentru 2020.

...........................................................

”Motivul protestului îl reprezintă soluția adoptată de către Comisia de muncă și protecție socială a Camerei Deputaților de adoptare a proiectului de lege PL-x 292/2019 care privește abrogarea pensiilor de serviciu și pentru personalul auxiliar de specialitate (grefieri) din sistemul judiciar”, se afirmă în comunicatul grefierilor.

”Deși în ședința din data de 10 decembrie 2019, Comisia de muncă și protecție socială a decis amânarea pentru luna februarie 2020 a celor două proiecte de lege privind abrogarea pensiilor speciale și de serviciu, pentru ca Guvernul României să-și exprime un punct de vedere cu privire la acestea, cele două proiecte au fost repuse pe ordinea de zi a aceleiași comisii în data de 17 decembrie 2019”, mai spun grefierii.

”Cu toate că Ministerul Justiției, prin Secretarul de Stat prezent în Comisie, și-a exprimat o poziție de menținere a pensiilor de serviciu pentru grefieri și amânarea discutării inițiativei legislative pentru depunerea unui punct de vedere scris în acest sens, proiectul de abrogare a pensiilor „speciale” a fost adoptat, urmând ca, sub rezerva depunerii Raportului de către Comisie, să fie votat în plenul Camerei Deputaților în data de 18 decembrie 2019”, conchid grefierii.

În aceste condiții, președintele federației sindicale Projust, Ştefania Teleman, a precizat, într-un interviu acordat RFI, că legea propusă de PNL vrea să anuleze un drept conferit prin lege. În plus, ea susține că nu se poate vorbi în cazul magistraților și al grefierilor despre pensii speciale, ci despre pensii ocupaționale. ”Se poate compata pensia specială a unui primar cu mandat de 4 ani cu pensia unui grefier cu o carieră de cel puțin 25 de ani? Muncim în condiții foarte grele, nu avem weekenduri, nu avem familie. Dacă ne sunt elimnate aceste drepturi vom continua protestele și vom bloca activitatea instanțelor”, spune reprezentanta grefierilor.

În plus, Ştefania Teleman spune că aceste pensii de care benefiază magistrații sunt departe de a fi ”nesimțite”, valoarea unei astfel de pesnii fiind de aproximativ 4.000 de lei.

Președinta Projust mai spune că ”grefierii nu au încredere în promisiunile ministrului Justiției, Cătălin Predoiu, care a declarat că nemulțumirile trebuie rezolvate pe calea dialogului, în condițiile unui dezastru lăsat în urmă de PSD. Domnul Predoiu e autorul multor distrugeri din Justiție din precedentul său mandat de ministru”, spune Ştefania Teleman.

În fapt, mai multe categorii, ar putea rămâne fără pensii speciale. Dacă deputații vor aproba prin vot această lege a PNL, vor rămâne fără pensii speciale nu doar parlamentarii și magistrații, ci și sportivii, artiștii, și mai multe categorii de funcționari publici.

 
Președintele federației sindicale Projust, Ştefania Teleman, despre pensiile speciale