Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Dosarul diplomelor de la „Spiru Haret”. Prorectorul Eduard Ionescu, arestat preventiv

default.png

RFI România: Actualitate, informaţii, ştiri în direct
RFI România: Actualitate, informaţii, ştiri în direct
Sursa imaginii: 
RFI

Magistrații au admis joi cererea procurorilor DIICOT și l-au arestat preventiv pe prorectorul Universității „Spiru Haret”, Eduard Ionescu. Alte două persoane au fost arestate la domiciliu, în timp ce patru persoane au fost plasate sub control judiciar.

 

Eduard Ionescu, prorectorul Universității „Spiru Haret”, a fost arestat preventiv în dosarul privind obținerea diplomelor în mod fraudulos. Alte două persoane din dosar au fost arestate la domiciliu, în timp ce patru persoane au fost plasate sub control judiciar, transmite Mediafax.

76 de percheziții au fost făcute miercuri, în acest dosar, ancheta vizând, pe lângă prorector, și trei secretari universitari, un asistent universitar, 30 de studenți, 15 profesori, trei decani și prodecani ai unor facultăți, dar și doi angajați ai universității. Procurorii fac cercetări și cu privire la 12 intermediari, care nu au funcții sau legături directe cu universitatea, fiind vorba despre părinți, soți sau alte rude ale studenților.

Dosarul deschis de procurori vizează destructurarea unui grup infracțional organizat, specializat în săvârșirea infracțiunilor de trafic de influență, în formă continuată, luare de mită, dare de mită, complicitate la dare de mită, divulgarea informațiilor secrete de serviciu sau nepublice, instigare la însușirea, fără drept, în întregime sau în parte, a operei unui alt autor şi prezentarea ei ca o creație intelectuală proprie, abuz în serviciu, participație improprie la abuz in serviciu, fals intelectual, participație improprie la fals intelectual, instigare la fals intelectual, instigare la abuz în serviciu, cumpărare de influență și complicitate la cumpărare de influență.

Procurorii DIICOT spun că grilele de examene și lucrările de licență/master ajungeau mai întâi la prorector, care, în schimbul unor foloase materiale, le furniza studenților sau persoanelor intermediare, în scopul utilizării şi promovării frauduloase a examenelor (de an/sesiune de licență).