Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Judecătoare la RFI: Personal, nu susțin greva instanțelor, dar pensiile speciale trebuie reglementate mai bine

Judecatoare greva magistrati pensii speciale.jpg

Magistrații critică intenția PNL de a elimina pensiile speciale (Sursa foto: pixabay)
Magistrații critică intenția PNL de a elimina pensiile speciale (Sursa foto: pixabay)

Pensiile speciale ale magistraților nu trebuie eliminate, ci reglementate mai bine. O spune la RFI judecătoarea Anca Codreanu, de la Tribunalul Brașov, în contextul în care unele instanțe din țară și-au suspendat luni lucrările, asigurând doar cazurile urgente. Magistrații critică intenția PNL de a elimina pensiile speciale.

Există și magistrați care nu se raliază acestei forme de grevă din sistemul judiciar.

Judecătoarea Anca Codreanu de exemplu spune că ea personal nu participă la proteste, dar că problema pensiilor speciale trebuie clarificată de legiuitor: ”Sunt foarte multe lucruri care pot fi luate în calcul, în speță modul în care calculăm. Este absolut populist și egalitarist, cum s-a mai susținut în unele articole de presă, să vrei să elimini pensiile speciale ale magistraților și să vrei să le păstrezi pe cele ale militarilor, polițiștilor și jandarmilor. În primul și în primul rând, polițiștii nu au aceleași incompatibilități ca magistrații. În legea polițiștilor se specifică faptul că ei pot desfășura anumite activități cu caracter comercial chiar, care nu au legătură cu funcția”.

Judecătoarea precizează că ”un alt motiv de nemulțumire al unei părți a magistraților și este unul dintre motivele pentru care unii dintre noi nu apreciem oportun să ne raliem protestelor este acest gen de inechitate strigătoare la cer, în sensul portiței create prin noile modificări aduse legilor justiției, portițe care permit unor persoane în speță care au fost avocați un anumit număr de ani să poată reintra în magistratură. Există exemple recente de persoane cu vechimi mari, de 20 și ceva de ani ca avocat, care ar fi beneficiat de o pensie conform cotizației pe care au depus-o ani de zile la Casa de Pensii a Avocaților, de o pensie contributivă, mult mai mică decât cea de magistrat. Or aceste persoane, unele dintre ele aleg să reintre în magistratură și să se pensioneze, pentru că legea le permite, după șase-șapte luni de când au reintrat în magistratură”.

Anca Codreanu declară că nu participă la protestele din aceste zile ale unor instanțe: ”Dacă mă întrebați din punct de vedere personal, nu, nu susțin acest gen de acțiuni. Mi s-ar fi părut esențial pentru sănătatea sistemului de justiție ca toți să fi manifestat acest gen de solidaritate când s-a protestat pentru independența justiției și contra modificărilor nocive din legile justiției. Acum nu mi se pare deloc oportun să protestăm pentru pensiile speciale, cu atât mai mult cu cât știm că există temeiuri care apără acest drept”.

 
Anca Codreanu, despre posibila eliminare a pensiilor speciale ale magistraților