Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


CEDO: Negarea Holocaustului nu e protejată de libertatea cuvântului

copii_holocaust.jpg

Copii supraviețuitori ai Holocaustului
Negarea Holocaustului constituie incitare la ură, potrivit CEDO
Sursa imaginii: 
Wikimedia

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a decis că negarea Holocaustului nu poate fi protejată de dreptul la liberă exprimare. CEDO a luat această decizie în cazul unui politician care a contestat condamnarea sa în Germania. 

În decizia Pastörs v. Germania publicată zilele trecute și în în limba română, CEDO a respins toate cele trei presupuse încălcări ale Convenței Europene a Drepturilor Omului invocate de reclamant împotriva deciziilor instanțelor din Germania.

Reclamantul, Udo Pastörs, a fost condamnat în 2012 pentru afirmații negaționiste făcute în 2010 în parlamentul landului Mecklenburg Pomerania Inferioară, în calitate de deputat al Partidului Național Democrat (extrema dreaptă). 

Pastörs a invocat de asemenea încălcarea dreptului la un proces corect, dat fiind că un membru al instanței inferioare care a judecat cazul era căsătorită cu un judecător ce a făcut parte din instanța de apel. 

"În cazul reclamantului, declarațiile sale au demonstrat, pe de o parte, disprețul față de victimele Holocaustului, fapt care era în favoarea declarării incompatibilității ratione materiae a cererii cu prevederile Convenției. De cealaltă parte, declarațiile au fost făcute de un membru al Parlamentului, în timpul unei sesiuni parlamentare, astfel încât putea atrage un nivel ridicat de protecție, iar orice ingerință în acestea presupunea analiza amănunțită a Curții." se spune în motivarea deciziei CEDO.

"Tribunalul Regional a citat și analizat întreg discursul reclamantului. Esența motivării sale s-a axat pe trei probleme: reclamantul a negat în mod accentuat Holocaustul în discursul său, mai multe părți ale căruia nu au ridicat o problemă în baza legii penale, ca și cum ar fi introdus „otravă într-un pahar cu apă, sperând că aceasta nu va fi sesizată imediat”; părțile discursului său care nu au ridicat o problemă în baza legii penale nu puteau diminua, camufla sau mușamaliza negarea accentuată a Holocaustului; acesta a vrut să-și prezinte mesajul exact în modul în care a fost înțeles de Tribunalul Regional, în viziunea unui observator obiectiv.", se mai spune în decizia Curții. 

"Defăimarea evreilor"

"Reclamantul a exprimat în mod deliberat neadevăruri pentru a defăima evreii și persecuțiile pe care le-au suferit în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Afirmațiile imputate ale reclamantului au afectat demnitatea evreilor în măsura în care au justificat un răspuns de ordin penal. Chiar dacă pedepsirea reclamantului cu opt ani de închisoare cu suspendare constituia o sancțiune semnificativă, autoritățile naționale au prezentat motive relevante și suficiente și nu și-au depășit marja de apreciere. Prin urmare, ingerința a fost proporțională cu scopul legitim urmărit și „necesară într-o societate democratică”. Nu a existat nicio aparență de încălcare a articolului 10." conchide Curtea Europeană, constatând că reclamația lui Pastörs este inadmisibilă și implicit că negarea Holocaustului nu este acoperită de dreptul la liberă exprimare. 

Udo Pastörs
Udo Pastörs a fost lider al NPD, partid de extrema dreaptă
Sursa imaginii: 
DPA

În fapt, CEDO a mai adoptat o decizie similară în 2003, când a respins ca neadmisibilă acțiunea lui Roger Garaudy care fusese condamnat în Franța pentru negarea Holocaustului. 

Germania are o legislație extrem de strictă cu privire la fostul regim nazist, inclusiv cu privire la negarea Holocaustului. Această negare este incriminată în total în 16 state europene, printre care și România, precum și în Israel. 

În România negarea Holocaustului a fost incriminată prin Ordonanța de Urgență 31 din 2002, înăsprită prin legea 217/2015, în care era explicitată incriminarea negării Holocaustului din România. 

În cei 17 ani de la intrarea în vigoare a OUG 31 justiția din România nu a pronunțat nicio o decizie de condamnare definitivă în cazul negării Holocaustului deși afirmațiile negaționiste au proliferat, mai ales pe internet.