Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Guvernul amână desființarea SIIJ, dar adoptă memorandumul lui Predoiu

Guvernul reunit vineri seară în ședință a amânat luarea unei decizii privind desființarea Secției de Investigare a Infracțiunilor în Justiție. Totuși, premierul Ludovic Orban a subliniat că propunerea făcută de ministrul Justiției Cătălin Predoiu, prin memorandumul care recomandă soluția desființării Secției, este una corectă.

”Măsură se află și în programul de guvernare”, a punctat premierul după adoptarea acestui memorandum, Orban precizând că Guvernul se va reuni din nou în ședință luni.

La rândul său, Cătălin Predoiu a spus că Secția Specială „iese din principiile de funcționare” ale Ministerului Public, amintind că ea a fost criticată și de forurile europene chiar înainte de a fi înființată.

Critici au venit rapid din Opoziție. Liderul interimar al PSD Marcel Ciolacu a declarat că este revoltătoare intenția Guvernului de a desființa Secția specială în contextul în care vedem zilnic „ticăloșiile și abuzurile din justiție”. El a mai spus că orice dezbatere pe acest subiect trebuie să aibă loc în Parlament.

Deputatul ALDE Varujan Vosganian a afirmat, vineri, că cei care doresc desființarea Secției pentru Investigarea Infracțiunilor în Justiție (SIIJ) vor ca România să se reîntoarcă la „practicile inchizitoriale” din perioada 2014 - 2017.

Pe de altă parte, fostul ministru al Justiției Ana Birchall a spus că este binevenit memorandumul care propune desființarea SIIJ, deoarece reprezintă punctele de vedere ale instituțiilor și asociațiilor profesionale, adăugând că cei care susțin secția ar trebui să se uite la modificările „toxice” introduse.

Secția de Investigare a Infracțiunilor în Justiție a fost înființată de fosta guvernare PSD în 2018. Instituția a fost intens criticată de asociațiile de magistrați din țară, dar și de instituțiile de profil europene.