Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Curtea Supremă dă un verdict clar : interceptările SRI au respectat legea

Instanța supremă a publicat primul raport în urma verificărilor efectuate la Centrul Național de Interceptări a Comunicațiilor (CNIC) din cadrul SRI. Potrivit documentului, „comunicațiile sunt interceptate în condițiile și limitele cuprinse în actul de autorizare” deci nu au încălcat legea. La RFI judecătorul Cristi Danileț spune că, în urma unui verdict al Curții Constituționale, s-a decis această monitorizarea a CNIC de către judecătorii Curții Supreme și e benefic pentru îndepărtarea tuturor suspiciunilor.

Raportul Înaltei Curți tranșează problema legalității interceptărilor, subiect de aprige dispute politice în ultimii ani :  „Comunicațiile sunt interceptate în condițiile și limitele cuprinse în actul de autorizare, astfel cum acestea au fost introduse în aplicațiile informatice de către autoritatea judiciară, căreia îi revine competență exclusivă de punere în aplicare a măsurilor de supraveghere; datele se stochează pe serverul general în formă criptată, pentru o perioada de timp, sunt expediate, în sistem complet automatizat, organului judiciar beneficiar, apoi sunt distruse automat. Tehnic, nu există posibilitatea înregistrării peste durata mandatului emis de judecător pentru că sistemul se închide automat la împlinirea termenului limită dispuse prin actul de autorizare”, arată concluziile verificărilor făcute de Înalta Curte de Casație și Justiție. Potrivit sursei citate, procesele tehnice de interceptare a comunicațiilor sunt realizate în centrele operatorilor de telecomunicații, iar conținutul comunicațiilor interceptate este transferat în mod complet automatizat către sistemul de stocare administrat de CNIC, fără vreo intervenție umană din partea personalului SRI.

La RFI, judecătorul Cristi Danileț subliniază faptul că orice interceptare se face cu un mandat de la judecător și practic speculațiile că serviciile ar putea asculta oricând pe oricine sunt flase. Orice interceptare în afara acestui mandat e ilegală și poate fi atacată în instanță, continuă Cristi Danileț. ”În felul acesta se pot îndepărta multe din spsuciunile pe care oamenii le au în legătură cu intruziunile din viața privată...Datorită legislației recente avem un control regulat pe care Curtea Supremă trebuie să îl desfășoare la CNIR. Dacă judecătorii de la Curtea Supremă nu au găsit nereguli înseamnp că acele interceptările se desfășoară în urma unui mandat...De multă vreme nu se mai fac interceptări cu banda...”, a comentat la RFI Cristi Danileț.

  

Vă reamintim că fosta guvernare a folosit subiectul interceptărilor ca armă politică : un raport al comisiei parlamentare de control al SRI de la finalul anului 2018, asumat de PSD, ALDE și UDMR, afirma că șase milioane de persoane persoane ar fi fost interceptate de servicii. Acest fapt a fost negat de raportările SRI și de cele ale opoziției care afirma că între 2005 și 2015, în România, numărul persoanelor „vizate“ de mandatele de supraveghere tehnică a fost doar de puțin peste 266 de mii. Fosta guvernare s-a folosit de presupusele interceptări abuzive și pentru a aduce modificări controversate legislației penale.