Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Chișinău: Fostul șef al Procuraturii Anticorupție, în arest preventiv.”Președintele stă în spatele dosarului”

poza_morari_anticoruptie.md_.png

Fostul șef al Procuraturii Anticorupție, în fața magistraților moldoveni
Image source: 
anticoruptie.md

La Chișinău, fostul șef al Procuraturii Anticorupție (PA), Viorel Morari, a fost plasat în arest preventiv, pentru 20 de zile, în izolator. Hotărârea a fost pronunțată, cu puțin timp în urmă, de magistrații Judecătoriei sectorului Ciocana din Chișinău, după ce procurorii au venit cu un demers în acest sens. La sfârșitul săptămânii trecute, Morari a fost reținut, pentru 72 de ore, fiind suspectat de abuz în serviciu și fals în acte publice. Fostul procuror - șef al PA declară să dosarul său este unul politic, fiind coordonat de șeful statului și noul procuror general.

În timp ce era escortat de mascați la judecătorie, Viorel Morari, șeful suspendat al Procuraturii Anticorupție, le-a declarat jurnaliștilor că totul se face acum pentru a sustrage atenția.Totodată, Viorel Morari neagă că ar fi îndeplinit indicațiile fostului lider al Partidului Democrat, Vladimir Plahotniuc. ”Comanda este de la președinte și o să vă explic pe parcurs. În prezent, este implicată și conducerea Procuraturii Generale, inclusiv unii adjuncți ai procuraturii”, a precizat Viorel Morari, adus în cătușe, în fața magistraților.

Șeful statului, Igor Dodon nu a venit deocamdată cu o reacție pe marginea acuzațiilor lansate.

Potrivit procurorilor moldoveni, Viorel Morari este bănuit că, în martie 2017, a primit de la fostul lider al Partidului Democrat, Vladimir Plahotniuc o plângere pe care a înregistrat-o ”contrar cerinţelor legale, pornind un proces penal şi ulterior urmărirea penală şi falsificând în cauza penală mai multe acte procesuale. Toate aceste acţiuni au fost făcute din interese personale, precum şi în interesul petentului şi a mai multor persoane din anturajul lui, pentru a-i proteja de implicare în calitate de bănuiţi în cauza penală privind frauda bancară - furtul miliardului şi a obstrucţiona cercetarea rapidă, completă şi obiectivă a acestei cauze penale”. 

În plus, procurorii susțin că Morari nu cooperează cu ancheta și ”nu a recunoscut comiterea infracţiunilor de care este bănuit”. Totodată, Viorel Morari a adus în cadrul acţiunilor de urmărire penală ameninţări procurorului de caz, fapte ce urmează a fi examinate în ordinea legală”, declară procurorii.

Procuratura Generală a anunțat că, la 26 decembrie 2019, procurorul general a pornit urmărirea penală în baza articolului 327 alin.(2) lit.b) şi b1) - abuzul de serviciu şi articolului 332 alin.(2) lit.b) - falsul în acte publice din Codul penal.Tot atunci, procurorul general a dispus ”competenţa exercitării urmăririi penale unui grup de procurori şi ofiţeri de urmărire penală, sub conducerea unui procuror din cadrul Procuraturii Generale”. 

Corespondentul RFI, Valeria Vițu despre plasarea în arest preventiv a fostului șef al Procuraturii Anticorupție