Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Raluca Prună: Parlamentul a tratat problema pensiilor speciale într-un mod ipocrit și populist

Apel societate civila candidati impostura nivel maxim.jpg

Raluca Prună: Transparența este un bun public (Sursa foto: Facebook/Raluca Prună)
Raluca Prună: Transparența este un bun public (Sursa foto: Facebook/Raluca Prună)

Legea care elimină pensiile speciale are șanse destul de mari să fie declarată neconstituțională, declară la RFI fostul ministru tehnocrat al Justiției Raluca Prună. Instanța supremă a sesizat CCR, care a stabilit și acum zece ani că desființarea pensiilor speciale ale magistraților încalcă legea fundamentală.

Raluca Prună spune în contextul desființării pensiilor speciale că ”șansele sunt destul de mari ca la CCR să se mențină jurisprudența anterioară a Curții și nu văd să existe motive pentru care Curtea acum să-și răstoarne jurisprudența”.

Fostul ministru tehnocrat al Justiției atrage atenția că România a ajuns să fie guvernată prin decizii ale CCR: ”Ceea ce s-a întâmplat în Parlament este ipocrit, pentru că asistăm la o denegare de acțiune din partea Parlamentului și trimiterea acestei chestiuni la Curtea Constituțională. Trebuie spus de la început că modul în care este așezat sistemul de pensii în România este profund nedrept (...). Aici, ar fi trebuit ca Parlamentul să facă o analiză mai serioasă și nu să procedeze la adoptarea unei legi într-un mod populist, care nu folosește la nimic, decât la trimiterea legii la Curtea Constituțională, ca de fapt, noi să guvernăm țara asta prin decizii ale CCR”.

Raluca Prună crede că ”existau soluții și le-au spus chiar magistrații, prin care anumite excese, care nu sunt imputabile magistraților, ci tot unei clase politice incapabile în România, să se așeze la masă și să trateze chestiunea pensiilor într-un mod foarte serios. Deci ceea ce trebuia să facă acum Parlamentul era să nu fie zidarul care acoperă crăpăturile din peretele casei, ca peretele să nu cadă, ci să dărâme totul și să așeze totul pe o fundație mai solidă”.