Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Chișinău: Fostul director SIS, trimis pe banca acuzațiilor în dosarul expulzării profesorilor turci

poza_orizont_ok.jpg

Șapte profesori turci au fost reținuți și expulzați, la 6 septemebrie 2018, iar în prezent sunt condamnați în Turcia
Sursa imaginii: 
RFI/Valeria Vițu

La Chișinău, fostul director al Serviciului de Informații și Securitate(SIS) va compărea în fața justiției pentru abuz în serviciu în cazul profesorilor turci, expulzați în toamna anului 2018. Procuratura municipiului Chişinău a finalizat urmărirea penală și a expediat dosarul de învinuire a acestuia în judecată. Ex-directorul SIS, Vasile Botnari, și-a recunoscut vina. Între timp, foștii săi adjuncți și directoarea Biroului Migrație și Azil (BMA), au fost scoși de sub urmărire penală. 

Procurorii au stabilit că ”procedura de îndepărtare a celor 7 profesori turci a fost executată, în mod arbitrar, de către SIS, conducerea BMA nefiind informată despre modul de îndepărtare a acestora. Potrivit probatoriului, SIS și-a asumat acțiunile de îndepărtare și cele precedate, în lipsa unei solicitări scrise din partea BMA sau a unui acord de colaborare în acest sens. Acest lucru s-a întâmplat în condițiile în care BMA este unica instituție competentă a organiza și efectua activitățile necesare în vederea îndepărtării de pe teritoriul țării a străinilor”.

”Astfel, toată operațiunea a fost dispusă, coordonată și dirijată nemijlocit de către învinuit, care, deținea, la acel moment, funcția de director al Serviciului de Informații și Securitate, iar adjuncții i-au executat ordinele și dispozițiile, fără a ști că acestea sunt ilegale, primind asigurări că totul decurge într-un cadru perfect legal”, susține procurorul general, Alexandru Stoianoglo.

În aceste condiții, prin ordonanța procurorului de acum două săptămâni, foștii vicedirectori ai SIS, dar și directoarea BMA au fost scoși de sub urmărire penală, iar ex-directorul SIS, pus sub învinuire și supus urmăririi penale. Învinuitul a colaborat cu ancheta, astfel în prezent fiind cercetat în stare de libertate.

Dacă va fi găsit vinovat, fostul director SIS riscă până la șase ani de detenție cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcții sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de la 5 la 10 ani.

Urmărirea penală în dosarul expulzării celor șapte profesori turci a fost inițiată de procurori în vara anului trecut. Ulterior, au fost reținuți și puși sub învinuire doi ex-vicedirectori SIS, împreună cu directoarea Biroului Migrație și Azil (BMA).

Prin hotărârea din 11 iunie 2019, CtEDO a constatat violarea articolelor 5.1 şi 8 din Convenţia pentru Drepturile Omului şi a obligat Guvernul Republicii Moldova să achite câte 25.000 de euro pentru cinci cetăţeni turci, ale căror drepturi au fost încălcate, suma totală pentru despăgubirea prejudiciului moral fiind de 125.000 euro.

Procuratura a înaintat Ministerului Finanțelor un demers prin care a solicitat să intervină, din numele statului Republica Moldova, în calitate de parte vătămată și civilă. Astfel, ministerul a înaintat în instanța de judecată o acțiune civilă privind încasarea de la inculpat în folosul părților vătămate a sumei prejudiciului dispus de către CtEDO.

Autoritățile de la Ankara au solicitat Chișinăului arestarea celor șapte profesori turci pentru simplu motiv că lucrează în școlile finanţate de Fethullah Gulen, acuzat de organizarea unei lovituri de stat în Turcia. După extrădarea profesorilor turci, organele de drept din Ankara i-au condamnat pentru pretinse activități teroriste.

Cei șapte angajați ai liceului ”Orizont” au fost reținuți de SIS, la 6 septembrie 2018, urcați forțat într-un microbuz și două mașini și duși într-o direcție necunoscută. Ulterior, Serviciul de Informații și Securitate a anunțat că șapte cetățeni străini, ”suspectați de legături cu o grupare islamistă, au fost declaraţi indezirabili şi expulzaţi de pe teritoriul Republicii Moldova”.

Mai mulți eurodeputați, șocați de ce s-a întâmplat la Chișinău, au trimis o scrisoare președintelui prorus, Igor Dodon și premierului moldovean de atunci, Pavel Filip prin care solicitau să fie respectate drepturile omului și le-au reamintit oficialilor moldoveni că trebuie să respecte Carta Europeană a Drepturilor Omului, subliniind că Republica Moldova este parte a procesului liberalizat de vize şi parte a Consiliului Europei.

După expulzarea profesorilor turci, conducerea liceului ”Orizont” a declarat că în ziua de 6 septembrie a avut loc, de fapt, un act fără precedent – răpirea oamenilor. ”După aceasta totul s-a schimbat, opiniile, gândurile, planurile, destinele unor familii direct afectați de această crimă. Ca să evităm repetarea acestor fenomene criminale în viitor, trebuie să cunoaștem cine și cum a procedat în acestă zi tristă din istoria contemporană a Moldovei. Nu-i vom uita pe cei care au comandat, au organizat, au direcționat și au executat această crimă”.

”Nu trebuie să uităm, ca să nu se mai repete. Acești 7 oameni, profesori, care și-au dedicat mulți ani din viață, unii chiar peste 25 de ani, educației unei generații libere și demne, care au promovat Republica Moldova la nivel internațional, grație muncii cărora steagul Moldovei a fost arborat de sute de ori în diferite colțuri ale lumii, au demonstrat că cel mai mare potențial al Moldovei sunt oamenii intelectuali”, susțin profesorii care astăzi muncesc la liceul ”Orizont” din R.Moldova. 

 
Corespondentul RFI, Valeria Vițu despre urmărirea penală privind expulzarea profesorilor turci