Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


“M. Beuran a transformat o instituţie de prestigiu în propria piaţă de desfacere” (Motivare TB)

perchezitii_medic_mircea_beuran.jpg

Mircea Beuran, în vizorul procurorilor DNA (Foto: Mediafax/Alexandru Dobre)
Prof.dr.Mircea Beuran (Foto: Mediafax/Alexandru Dobre)

Magistraţii Tribunalului Bucureşti spun, în motivarea de arestare la domiciu a medicului Mircea Beuran, că acesta a transformat facultatea în propria <piaţă de desfacere> pentru obținerea de venituri ilicite. Mircea Beuran a fost interceptat și a recunoscut că a luat mită, potrivit documentului.

 

Interceptările anchetatorilor arată că Mircea Beuran a recunoscut „explicit” că în 2018 a primit 10.000 de euro pentru a scoate la concurs un post de asistent universitar la Universitatea de Medicină, spun magistraţii, potrivit Mediafax.ro.

„Prin acţiunile sale, inculpatul a transformat o instituţie publică de prestigiu în propria <piaţă de desfacere>, ca sursă personală de venituri ilicite. (...) Fapta inculpatului este cu atât mai condamnabilă, în contextul corupţiei din domeniul medical/universitar, cu atât mai mult cu cât nivelul (ridicat) de salarizare al unui medic ar trebui să aibă corespondent în integritatea acestuia”, se arată în motivarea Tribunalului Bucureşti.

Magistraţii adaugă că prin astfel de fapte se intreţine iluzia că tinerii absolvenţi îşi pot cumpăra posturile. „Nu întâmplător, poate, un număr alarmant de tineri (inclusiv absolvenţi ai instituţiilor de medicină) au ales să părăsească ţara, indicând corupţia drept principala cauză a acestui <exod>. Că un post se cumpără, de cele mai multe ori, pe bani, o dovedeşte şi cazul de faţă”, se mai spune în motivare.

Chirurgul Mircea Beuran a fost plasat în arest la domiciliu săptămâna trecută. El ar fi primit o mită de  10.000 de euro ca să scoată la concurs un post de asistent universitar.

Medicul a condus secţia de chirurgie a Spitalului Floreasca, însă a fost eliberat de la șefia secției după apariția scandalului în care o pacientă a fost arsă în operație și a murit.