Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Studenții cer publicarea tuturor tezelor de doctorat și pedepse pentru vânzarea lor

doctorat_pixabay.jpg

Image source: 
pixabay.com

Plagiatul este cancerul endemic al învățământului superior românesc, iar la fel cum corupția și furtul sunt incriminate, ar trebui și furtul intelectual să fie incriminat corespunzător, precizează Liga Studenților din Iași.

Studenții din Iași cer Ministerului Educației publicarea tuturor tezelor de doctorat și pedepse pentru sustragerea, distrugerea sau vânzarea lor. Dacă se publică toate tezelor de doctorat, ar începe „o curățenie generală în toate instituțiile de învățământ”, iar cei care au obținut titlul de doctor în mod fraudulos ar fi sanționați, consideră Liga Studenților. Plagiatul este cancerul endemic al învățământului superior românesc, iar la fel cum corupția și furtul sunt incriminate, ar trebui și furtul intelectual să fie incriminat corespunzător, spun studenții. Totodată, organizația cere transmiterea unei adrese către toate universitățile prin care să se clarifice că, prin publicarea tezelor, nu se încalcă prevederile Regulamentul European de Protecție a Datelor - GDPR.

Caracterul public al tezei de doctorat este o veche cutumă academică, candidatul fiind obligat să depună un exemplar al tezei la biblioteca universității sau a facultății și să susțină teza în public. Publicitatea tezei a fost doar întărită de Legea nr. 1/2011, aceasta fiind prezentă în legislație inclusiv în prevederile vechii legi a educației nr. 84/1995 prin art. 73 alin. (5). Din punct de vedere juridic, toate tezele de doctorat au caracterul de document public, producând efecte de interes public, deci toate pot fi publicate pe platforma ministerului. Tezele care nu au fost depuse în format digital pot fi scanate și trecute prin sisteme de recunoaștere optică a caracterelor (OCR), de care cel puțin bibliotecile central universitare deja dispun și care deja sunt utilizate pentru digitizarea colecțiilor de periodice”, arată Liga Studenților.

Potrivit organizației, „adresa transmisă de Ministerul Educației Naționale către universități care a scandalizat opinia publică prin susținerea nepublicării tezelor în lipsa acordului deținătorului titlului de doctor nu a fost semnată de ministrul Monica Anisie, ci de secretarul de stat pentru învățământ superior Gigel Paraschiv, fost secretar de stat sub miniștrii Liviu Pop, Cîmpeanu, Curaj”.

De asemenea, Liga Studenților (LS IAȘI) cere introducerea prin intermediul unui ordin de ministru a unor sancțiuni administrative (amenzi de cel puțin 10.000 lei) pentru instituțiile de învățământ superior care „pierd” sau „fac pierdute” teze de doctorat, precum și modificarea legislației penale, astfel încât acestora să li se ofere o protecție specială.

De aceea, Liga Studenților (LS IAȘI) propune incriminarea comercializării sau cumpărării de lucrări științifice în vederea facilitării falsificării de către cumpărător a calității de autor al unei lucrări de licență, de diplomă, de disertație sau de doctorat, precum și pedepsirea faptei cu înschisoare de la 6 luni la 3 ani, similar infracțiunilor de fals. Astfel, ar intra sub incidența legii penale nu doar vânzarea unor astfel de lucrări, dar și cumpărarea lor cu scopul de a frauda examenele de finalizare a studiilor.

Plagiatul este cancerul endemic al învățământului superior românesc, iar la fel cum corupția și furtul sunt incriminate, ar trebui și furtul intelectual să fie incriminat corespunzător. Plagiatul ruinează cultura națională și atentează la securitatea raporturilor juridice în sistemul de educație, în sistemul de sănătate, în sistemul de apărare și ordine publică și în orice loc în care sunt prezente persoane care dețin în mod fraudulos un titlu de doctor, un titlu academic sau unul profesional, iar în final atentează la siguranța națională. Tezele de doctorat ar trebui să fie puncte de reper în cercetarea științifică, obținute în urma unei activități de studiu și cercetare îndelungată, nu compilații din alte lucrări. Publicarea tezelor de doctorat, precum și introducerea în legislație a unor pedepse aspre pentru faptele asociate fraudării, sustragerii, distrugerii și comercializării lor este este un prim pas esențial spre întărirea, recredibilizarea și securizarea sistemului educațional românesc”, a declarat Diana-Alexandra Cristea, președinte Liga Studenților.