Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Victorie #MeToo, Harvey Weinstein șocat că "așa ceva se poate întâmpla în America"

harvey.jpg

Harvey Weinstein la Tribunalul din Manhattan, 24 februarie 2020.
Sursa imaginii: 
rfi.fr via AFP

A venit ieri în Manhattan, după trei săptămâni de proces, verdictul mult așteptat în cazul producătorului de film Harvey Weinstein. Juriul l-a găsit vinovat de agresiune sexuală și viol, două dintre cele cinci capete de acuzare împotriva sa. Îndată după citirea verdictului acuzatul s-a declarat încă o dată nevinovat, și șocat că "așa ceva se poate întâmpla în America".  Verdictul marchează o victorie pentru mișcarea revendicativă feminină #MeToo, revoluționează jurisprudența în materie de delicte sexuale,  și recunoaște curajul personal al celor care, îndrăznind să rupă tăcerea,  au făcut posibil momentul istoric de  ieri. "Harvey Weinstein a subestimat femeile peste a căror viață și demnitate a trecut, ani de zile, cu tăvălugul", a spus, în pledoaria finală, procuroarea de caz Joan Illuzzi-Orbon.

Marele, omnipotentul producător de cinema Harvey Weinstein a ajuns la mila judecătorului James Burke, care-i va hotărî soarta pe 11 martie.

S-a milostivit judecătorul să-l lase pe mogulul decăzut, gârbovit, răvășit de păcatele ce l-au ajuns din urmă, să-și petreacă până atunci zilele într-un spital de penitenciar.

Firmele fraților Bob și Harvey Weinstein, Miramax din 1979 și cea eponimă din 2005, au colecționat 81 de trofee Oscar. Din nefericire pentru el, și în cele din urmă pentru firma sa, pe care a dus-o la faliment și dizgrație, Harvey era interesat și în alt soi de trofee.

Feminine.  

Se șoptea despre asta de multă vreme, de prin 1990, dar abia la 5 octombrie 2017 a fost demascat, în cel mai public mod cu putință, de Megan Twohey și Jodi Kantor de la New York Times și apoi, cinci zile mai târziu, de Ronan Farrow de la revista New Yorker.

Zăgazul s-a rupt sub presiunea unui val de dezvăluiri. Au ieșit din umbra auto-culpabilizării, rușinii și fricii mai întâi 13, apoi 70, 80, 100 de victime ale delictelor sexuale weinsteiniene mergând de la indecență la agresiune și viol. Actele necugetate ale influentului cine-magnat au lovit atât celebrități ale lumii hollywoodiene - Selma Hayek, Ashley Judd, Rose McGowan, Daryl Hannah, Gwyneth Paltrow, Annabella Sciorra - cât și tinere vulnerabile în căutare de glorie precum Mimi Haleyi și Jessica Mann, ale căror cazuri, petrecute în 2006 și respectiv 2013, au dus ieri la căderea lui Harvey Weinstein.

După 5 zile de deliberări juriul compus din 7 bărbați și cinci femei  le-a crezut pe cele două, străpungând ceața ambivalențelor și complicațiilor ce caracterizează relațiile între sexe și conduita post-traumatică.

"A venit răsplata juridică pentru Harvey Weinstein. Martorele au spus adevărul sub jurământ, rezistând atacurilor deseori incorecte ale avocaților apărării, care le-au contestat credibilitatea, au recurs la toate mijloacele permise pentru a le umbri motivația, au încercat să victimizeze încă o dată victimele, învinuindu-le pentru actele lui Weinstein. Din fericire, aceste tentative de a le discredita n-au avut succes", a declarat, la ieșirea din tribunal, Gloria Allred, care a reprezentat-o în instanța pe Mimi Haleyi. O prelungire, această tactică a apărării, a metodelor folosite de clientul ei de-a lungul anilor, metode perverse mergând de la filaj la amenințare ne-deghizată și cumpărarea tăcerii cu bani și contracte de confidențialitate ce zăvorau definitiv, cu penalități prea grele pentru victima de rând, dreptul de a spune adevărul.

"Weinstein este un vicios sexual în serie, care și-a folosit puterea pentru a amenința, înjosi, agresa, viola și reduce la tăcere victimele. A fost găsit vinovat de crime sexuale în formă agravată, pentru care este pasibil de pedeapsa cu închisoarea între 5 și 25 de ani", a precizat șeful parchetului din Manhattan, Cyrus Vance Jr.,  care a refuzat,  în 2015,  să supună instanței o acuză grea adusă lui Weinstein de modelul italo-filipinez Ambra Gutierrez.

"Violu-i viol, agresiunea sexuală-i agresiune indiferent dacă este comisă de un străin într-un gang întunecat sau de un partener intim. E viol oricine l-ar comite, cel din urmă sărac sau cel mai bogat, mai faimos, mai puternic om. E viol în ciuda dinamicii complexe de putere și consimțământ de după agresiune, e viol chiar și în absența probelor fizice, chiar dacă s-a petrecut cu mult timp în urmă. Acesta este noul peisaj juridic american  pentru supravietuitoarele traumelor sexuale. Ne aflăm la începutul unei noi ere", a continuat Cyrus Vance Jr., ale cărui subalterne, Joan Illuzzi-Orbon și Meghan Hast, au dus greul unor cazuri delicate și au făcut posibilă, prin victoria parțială de ieri, această nouă eră. 

Judecătorul James Burke și-a adus o contribuție majoră, îngăduind mărturiile altor patru femei  despre incidente acoperite de prescripție extinctivă dar care au oferit context și credibilitate suplimentară alegațiilor celor două acuzatoare. Una dintre aceste mărturii i-a fost datorată marii actrițe Annabella Sciorra.

"Am fost surprins că a fost găsit vinovat în cazul Haleyi, șocat de concluzia juriului în cazul Jessica Mann, căreia nu mi-aș fi imaginat că o să-i dea crezare. Peste weekend au hotărât că n-o pot crede pe Sciorra, care a povestit ce i s-a întâmplat în urmă cu 27 de ani. Te gândești că dacă era chiar așa de oribil și-ar fi amintit precis când s-a întâmplat, nu vag "în iarna lui 1993-94", a remarcat unul dintre avocații cine-producătorului decăzut, Arthur Aidala. Steaua apărării și subiectul unui veritabil delir mediatic din prima zi a procesului, 6 ianuarie, Donna Rotunno, a evitat pădurea de microfoane din față clădirii tribunalului de pe strada Centre, numărul 100, și a urcat într-o limuzină neagră fără a face nici o declarație.

Firesc, până la un punct. Urmează, pe drumul suferinței juridice weinsteiniene, o nouă oprire, Los Angeles, unde-l așteaptă alte două acuzatoare, alte patru capete de acuzare, alte spectre ale trecutului său de patimă întunecată și hidoșenie umană.

"Pentru orice victimă a agresiunii sexuale sau hărțuirii la locul de muncă rezultatul de ieri, pe care mulți îl credeau improbabil, e un motiv de speranță. S-a spus că-s exagerate narațiunile celor două victime, prea ambigui pentru puterea de înțelegere a unui juriu. N-a fost așa.  Bill Cosby, Harvey Weinstein. Bărbați care și-au folosit puterea împotriva unor femei atrase exact de această putere. Statul afirmă acum că așa ceva este inacceptabil, că acest gen de comportament va fi pedepsit", remarca jurista și experta în comunicare publică Lisa Green.