Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Proiect: Pedepse mai aspre pentru infracțiuni sexuale și trafic de persoane

alina_gorghiu_propunere_legislatie_penala_tarziu.jpg

Ministerul Justiției modifică legislația penală, după cazul crimelor din Caracal (Sursa foto: pixabay)
Ministerul Justiției modifică legislația penală, după cazul crimelor din Caracal (Sursa foto: pixabay)

Senatorii au adoptat luni, cu unanimitate de voturi, proiectul legislativ care prevede înăsprirea pedepselor pentru agresiunile sexuale împotriva minorilor. Pedepse mai mari sunt și pentru trafic de persoane. Pentru a intra în vigoare, acesta trebuie votat şi în Camera Deputaţilor, iar mai apoi legea să fie promulgată de preşedintele Klaus Iohannis. „În cazurile de act sexual cu minori, pedepsele sunt mărite, astfel încât infractorii să nu mai poată primi condamnări cu suspendare, în special când agresorii sunt majori sau când fapta a fost comisă în circumstanţe agravante”, se arată într-un comunicat al Comisiei.

 

Principalele modificări aduse de iniţiativa legislativă fac referire la creşterea pedepselor pentru infracţiuni sexuale şi trafic de persoane. Practic violatorii, pedofilii şi traficanţii de persoane vor primi pedepse mai mari.

Astfel, în cazurile de viol, persoanele condamnate pot primi pedepse:

  • De la 5 la 10 ani, faţă de 3-10 ani, cât primesc în acest moment,
  •  De la 7 la 12 ani, dacă victima este un minor, faţă de 3-12 ani, conform legislaţiei în vigoare,
  •  De la 7 la 15 ani, dacă victima este un minor şi există circumstanţe agravante,
  • De la 9 la 18 ani, în cazul în care fapta a avut ca urmare moartea victimei. În prezent, pedeapsa pentru aceste fapte este cuprinsă între 7 și 18 ani.

Propunerea legislativă de modificare a Codului Penal şi a Codului de Procedură Penală, depusă în Parlament la iniţiativa deputatului independent Oana Bîzgan, a primit, tot luni, şi votul senatorilor în Comisia Juridică. În România, conform datelor înregistrate de Consiliul Suprem al Magistraturii, în ultimii 9 ani au fost înregistrate 8.543 de cazuri de viol şi 2.927 de cazuri de act sexual cu minor. În 2017, din totalul de cazuri de act sexual cu un minor, pe rolul judecătoriilor, doar 42,17% au sfârşit prin condamnări definitive, conform datelor furnizate de Ministerul Justiţiei. Dintre acestea, 50% au reprezentat executare cu suspendare şi doar 25,77% dintre cazuri s-au finalizat cu executare în detenţie, situaţie pe care iniţiatorul proiectului de lege, Oana Bîzgan a expus-o pe site-ul propriu. Dintre persoanele condamnate la executare în detenţie, aproximativ 88% au primit pedepse mai mici de cinci ani.