Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Fostul guvernator al Băncii Naționale a Moldovei, plasat în arest preventiv pentru 30 de zile

Judecătoria Chișinău, sediul Ciocana, a admis, vineri, demersul procurorilor anticorupție și a eliberat un mandat de arestare pentru 30 de zile pe numele fostului guvernator al Băncii Naționale a Moldovei. Acțiunile au loc în dosarul fraudei bancare, Dorin Drăguțanu fiind învinuit de escrocherie și spălare de bani, ambele infracțiuni comise în proporții deosebit de mari. Ex-guvernatorul BNM se declară nevinovat. Alte trei persoane au fost reținute, în același dosar, în urma unor percheziții, efectuate la Banca Națională a Moldovei. Între timp, Fondul Monetar Internațional a venit cu o reacție pe marginea acțiunilor de urmărire penală ce vizează Banca Națională a Moldovei.

Solicitarea procurorilor privind mandatul de arestare pe numele fostului guvernator a venit la o zi după ce lui Dorin Drăguțanu i-a fost înaintată învinuirea după o serie de acțiuni de urmărire penală la BNM. ”Măsurile întreprinse au fost condiționate de rezultatele obținute în urma unui șir de acțiuni de urmărire penală și măsuri speciale de investigații, analiza unui spectru larg de documentație financiară și juridică, pentru viitor fiind preconizate și alte acțiuni de urmărire penală care vor viza și alte persoane publice și cu funcții de demnitate publică implicate în frauda bancară”, anunță Procuratura Generală.

Oamenii legii susțin că acțiunile procesual-penale au avut loc în contextul investigării dosarului privind frauda bancară și s-au soldat cu reținerea preventivă a trei persoane - un actual și un fost viceguvernator, precum și un șef de direcție de la BNM. Aceștia sunt bănuți de participare la escrocherie și spălare de bani, ambele infracțiuni comise în proporții deosebit de mari.

Drăguțanu:Nu înțeleg învinuirile care mi se aduc, nu este nicio dovadă palpabilă”

În sala de judecată, fostul guvernator al BNM, Dorin Drăguțanu, a declarat că nu recunoaște învinuirile care i se aduc, scrie jurnal.md. ”Eu nu comentez decizia judecătorilor. Eu nici măcar nu înțeleg învinuirile care mi se aduc pentru că nu este nicio dovadă palpabilă. Măsurile cerute de procuratură cu privire la reținerea mea mi se par exagerate și care nu reflectă situația reală. Dacă o să urmăriți declarațiile mele publice în toată perioada în care eram guvernator și după, o să vedeți că am declarat de mai multe ori despre deteriorarea situației din sistemul bancar. Noi am informat cu regularitate președintele R.Moldova, prim-ministrul, președintele Parlamentului și alte organe. BNM nu avea la dispoziție instrumentele necesare”, a declarat Drăguțanu.

BNM: ”Ne punem speranța în derularea unei anchete profesioniste și obiective, care să identifice adevărații vinovați de frauda bancară”

Într-un comunicat de presă, BNM anunță că a cooperat ”în măsură deplină cu organele de anchetă pe tot parcursul acestor ani, în dosarele și anchetele intentate care vizează sectorul bancar – oferind toate materialele existente, documente, specialiști, explicații și va continua să coopereze pe deplin”.

 ”Ne punem speranța și încrederea în derularea unei anchete profesioniste și obiective, care să identifice adevărații vinovați de frauda bancară.  În același timp, mizăm ca acțiunile de investigație să nu afecteze capacitatea BNM de a-și îndeplini atribuțiile de supraveghere. Totodată, BNM își exprimă profunda îngrijorare față de declarațiile și acțiunile publice care s-au multiplicat în ultima vreme și care subminează moralul angajaților instituției și capacitatea BNM de a-și exercita funcțiile în mod profesionist și independent”, se arată în comunicatul de presă al Băncii Naționale a Moldovei.

Reacția FMI la acțiunile de urmărirea penală ce vizează fosta și actuala conducere a BNM

Între timp, Fondul Monetar Internațional anunță că va monitoriza îndeaproape evoluțiile din acest domeniu. ”În acest context, va fi important de păstrat independența Băncii Naționale a Moldovei, astfel încât să fie menținut progresul obținut prin eforturi mari pe parcursul realizării programului susținut de Fondului Monetar Internațional, în beneficiul cetățenilor. Suntem gata să susținem continuarea reformelor din Republica Moldova”, susține reprezentantul permanent al Fondului Monetar Internațional în Republica Moldova, Volodymyr Tulin.

Amintim că, Dorin Drăguțanu a fost guvernatorul BNM în perioada 2009-2016. Potrivit unui raport al Comisiei privind frauda bancară, votat în toamnă în Parlamentul de la Chișinău, peste un miliard de dolari a dispărut din sistemul bancar, în perioada 2013-2014, de care au profitat grupuri infracționale cu bilete de partid politic. Beneficiarii finali ai fraudei bancare ar fi Vlad Plahotniuc, Vlad Filat, Ilan Șor. Autorii raportului declarau că pregătirile unui atac regizat asupra Băncii de Economii a fost lansat, încă în anii 2011-2012, de Vlad Plahotniuc și Veaceslav Platon. În realizarea acestor planuri au fost implicate Banca Națională a Moldovei, Comisia Națională pentru Piața Financiară, dar și judecători.

Totodată, președintele Comisiei privind frauda bancară s-a arătat indignat de faptul că Procuratura Generală, în perioada 2015-2019, practic a sabotat investigarea procesului devalizării sistemului bancar. 

 
Corespondentul RFI,Valeria Vițu despre acțiunile de urmărire penală ce vizează fosta și actuala conducere BNM