Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Propunere : Închisoare până la 10 ani pentru cei care răspândesc intenționat boli contagioase

inchisori.jpg

Image source: 
rfi.ro

Trei senatori PNL, Alina Gorghiu, Iulia Scântei și Daniel Fenechiu, vor depune la Senat un proiect care prevede închisoare între 3 și 10 ani pentru cei care infectează cu boli contagioase două sau mai multe persoane și între 5 și 15 ani de închisoare, dacă fapta a avut ca urmare moartea victimei.

 

Inițitiva legislativă modifică și completează articolul 352 „Infracțiuni contra sănătății publice - Zădărnicirea combaterii bolilor”, din Legea 286/2009 privind Codul penal. În forma în vigoare a Codului penal este prevăzut că „nerespectarea măsurilor privitoare la prevenirea sau combaterea bolilor infectocontagioase, dacă a avut ca urmare răspândirea unei asemenea boli, se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 2 ani sau cu amendă. (2) Dacă fapta prevăzută în alin. (1) este săvârșită din culpă, pedeapsa este închisoarea de la o lună la 6 luni sau amenda”.

Unul dintre inițiatorii propunerii legislative, senatorul PNL Alina Gorghiu, a explicat pe Facebook că legislația în această privință trebuie actualizată. „Este anacronică pedeapsa, dar și actualul text al infracțiunii! Și, în mod sigur, bărbatul internat la Gerota, care a îmbolnăvit numai până acum peste 52 de persoane, tânăra din Hunedoara, care nu a respecta izolarea, exact asta nu au făcut. Ceea ce a pus însă capac a fost românul care, deși știa că e infectat, s-a urcat într-o aeronavă cu 60 de pasageri, punând în pericol sănătatea și poate chiar viața acestora”, a scris Alina Gorghiu, miercuri, pe Facebook.

Ea mai spune acestea au fost fapte grave, „iar regimul sancționator din România este mult prea blând pentru infracțiunea în discuție, din moment ce nu i-a făcut sa conștientizeze amploarea situației și să aibă o conduită corespunzătoare”. „Cu valori sociale precum sănătatea și viața persoanei nu te joci! Tocmai de aceea, propunerea este drastică și corespunde nevoilor sociale actuale”, conchide Gorghiu.