Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


CEDO: Demiterea Laurei Codruța Kovesi de la conducerea DNA nu era necesară într-o societate democratică

kovesi.jpg

Laura Codruța Kovesi
Laura Codruța Kovesi
Sursa imaginii: 
Facebook

”Demiterea (Laurei Codruța Kovesi - n.r.) din funcția de șef al DNA nu a respectat prevederile articolului 10 § 2 din Convenția europeană a drepturilor omului și nu era necesară într-o societate democratică”, se arată în decizia publicată marți de Curtea europeană a Drepturilor Omului, ca urmare a procesului intentat statului român de fostul procuror general al DNA după ce Curtea Constituțională a României l-a obligat pe președintele Klaus Iohannis să o revoce din funcție, la 9 iulie 2018.

”Curtea a reținut că ministrul de Justiție (la acea vreme Tudore Toader - n.r.) a invocat nevoia de a proteja statul de drept ca justificare pentru demiterea din funcție a Laurei codruța Kovesi (...) Acesta a susținut că atitudinea (Laurei Kovesi) a generat o stare de criză care a creat îngrijorare față de situația din România la nivel intern, european și internațional. Curtea observă că, dimpotrivă, demiterea fostului procuror a fost cea care a stârnit îngrijorarea respectivă.

(...) Curtea constată că demiterea (fostului procuror DNA - n.r.) și motivele invocate pentru aceasă decizie (...) nu pot fi decât cu greu în concordanță cu principiul respectării independenței magistraților și a separării puterilor în stat, așa cum sunt ele stabilite de Consiliul Europei. Demiterea prematură (a fostei șefe DNA) vine în contradicție cu principiul independenței Justiției. Severitatea măsurii de demitere a avut de asemenea un ”efect de intimidare” asupra altor procurori și judecători, cu privire la dreptul acestora de a participa la dezbateri publice referitoare la independența justiției (...) Demiterea sa din funcția de șef al DNA nu respectă prevederile articolului 10 § 2 din Convenția europeană a drepturilor omului și nu era necesară într-o societate democratică”, se arată, printre altele, în decizia Curții, care poate fi consultată integral aici

În acțiunea transmisă Curții Europene pentru Drepturile Omului, Kovesi arată că decizia unilaterală a CCR nu i-a oferit o cale efectivă de a o contesta, așa cum prevede Convenția Europeană a Drepturilor Omului și nici măcar nu a fost parte din acel conflict inițiat de Executiv la CCR, conflict cu președintele României, care s-a soluționat în favoarea Guvernului și în urma căruia șeful statului a fost nevoit să emită acel decret de revocare.

Președintele Klaus Iohannis a semnat decretul de revocare a Laurei Codruța Kovesi din fruntea DNA în 9 iulie, în urma unei decizii a Curții Constituționale.

Laura Codruța Kovesi nu a cerut despăgubiri statului român, însă efectele aceste decizii CEDO trebuie să fie aplicate pe viitor de statul român atunci când revocă un magistrat dintr-o funcție înaltă.