Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Vaticanul implicat într-o mare escrocherie financiară

vatican.png

Piața Sfântul petru din vatican, martie 2020
Sursa imaginii: 
Reuters via rfi.fr

Justiția statului Vatican a decis arestarea unui om de afaceri italian, suspectat de sustragere de fonduri. Acesta ar fi intermediat achiziționarea de către statul papal a unei clădiri de lux în Londra, în condiții... dubioase.

Gianluigi Torzi doarme de vineri, 5 iunie, într-o celulă a jandarmeriei din Vatican. Acest finanțator cu sediul în Londra este unul dintre personajele cheie ale unei mari escrocherii imobiliare în care Vaticanul pare să fi fost prins.

Cazul datează din 2014, când secretarul de stat a preluat o clădire de lux din Londra, evaluată la 200 de milioane de euro. O proprietate dobândită datorită unui obscur fond de investiții luxemburghez. Vaticanul i-a încredințat clădirea lui Gianluigi Torzi, iar acesta, în complicitate cu alți funcționari anchetați, ar fi sustras 15 milioane de euro de la micul stat.

Anchetatorii au descoperit că managerul clădirii din Londra, a extras milioane de euro din „dinarul Saint-Pierre”, folosit pentru a finanța organizațiile de caritate papale din întreaga lume.

Avocații lui Torzi au spus că clientul lor „nu a intenționat niciodată să acționeze împotriva intereselor Sfântului Scaun”. Acuzat de extorsiune, delapidare, înșelăciune și spălare de bani, Gianluigi Torzi riscă, potrivit justiției Vaticanului, până la 12 ani de închisoare.

 

Traducere de Anda Costiuc, după rfi.fr