Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Fosta conducere a Spitalului de Urgență Suceava cercetată penal după ce spitalul a fost focar COVID

Fosta conducere a Spitalului de Urgență din Suceava, din momentul izbucnirii focarului de COVID, este cercetată penal pentru abuz în serviciu, neluarea măsurilor de sănătate şi securitate în muncă și zădărnicirea combaterii bolilor, potrivit unui comunicat transmis, joi, de procurori.

Fostul manager şi fostul director medical al Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU) Suceava sunt urmăriţi penal, alături de alţi doi suspecţi, pentru abuz în serviciu, neluarea măsurilor de sănătate şi securitate în muncă şi zădărnicirea combaterii bolilor, a anunţat, joi, Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

În acelaşi dosar mai sunt cercetate pentru neluarea măsurilor de sănătate şi securitate în muncă şi zădărnicirea combaterii bolilor alte două persoane - fosta directoare de îngrijiri medicale şi fosta coordonatoare a Compartimentului de prevenire a infecţiilor asociate asistenţei medicale.

Fostul manager al SJU Suceava este suspectat că, din ianuarie şi până pe 20 martie, şi-a încălcat obligaţiile legale "de a organiza, conduce şi administra spitalul astfel încât, pe de o parte, unitatea medicală să poată acorda primul ajutor şi asistenţă medicală de urgenţă oricărei persoane care se prezintă la spital, iar pe de altă parte, spitalul să fie în permanenţă pregătit pentru asigurarea asistenţei medicale în caz de război, dezastre, atacuri teroriste, conflicte sociale şi alte situaţii de criză, pentru a putea participa cu toate resursele la înlăturarea efectelor pandemiei provocate de SARS-CoV-2".

Potrivit procurorilor, fapta sa a avut ca rezultate directe blocarea activităţii de asistenţă medicală a spitalului, punerea unităţii medicale în imposibilitatea de a-şi îndeplini obligaţiile şi afectarea decisivă a capacităţii de răspuns la situaţia de criză reprezentată de pandemia provocată de SARS-CoV-2, devenind o ameninţare reală la adresa vieţii şi sănătăţii populaţiei din judeţ.

În cazul celui de-al doilea suspect, procurorii au reţinut că, în calitate de director medical SJU Suceava, şi-a încălcat obligaţia legală de a participa, alături de manager, la organizarea asistenţei medicale, cu aceleaşi consecinţe.

"În sarcina fiecăruia din cei patru suspecţi s-a reţinut săvârşirea a câte unei infracţiuni de neluarea măsurilor legale de securitate şi sănătate în muncă, prev. de art. 349 alin. 1 Cod penal, constând în aceea că (...) nu a luat măsuri utile, necesare şi eficiente pentru prevenirea şi limitarea răspândirii infecţiei cu SARS-CoV-2 la Spitalul Judeţean Suceava", se precizează în comunicat.

Celor patru li se reproşează că şi-au încălcat obligaţiile legale prevăzute de fişa postului cu privire la securitatea în muncă.

"În sarcina fiecăruia din cei patru suspecţi s-a reţinut săvârşirea a câte unei infracţiuni de zădărnicire a combaterii bolilor (...), constând în aceea că în intervalul de timp cuprins între ianuarie 2020 şi 23.03 - 02.04.2020, membrii comitetului director al Spitalului Judeţean Suceava care aveau atribuţii în domeniul asigurării asistenţei medicale, respectiv managerul, directorul medical, directorul de îngrijiri medicale şi coordonatorul Compartimentului de prevenire a infecţiilor asociate asistenţei medicale, nu au respectat măsurile dispuse la nivel central pentru prevenirea şi limitarea răspândirii infecţiei provocate de SARS-CoV-2 (raportat la atribuţiile fiecăruia)", se mai menţionează în comunicat.

Procurorii apreciază că nerespectarea tuturor acestor măsuri a dus la răspândirea infecţiei în interiorul SJU Suceava, care a devenit focar de COVID-19 şi principal vector de răspândire a acestei infecţii în afara spitalului, în municipiul Suceava şi în judeţ. De asemenea, o consecinţă directă a răspândirii infecţiei COVID-19 ca urmare a nerespectării măsurilor este "decesul unei paciente determinate".

În județul Suceava sunt 3.852 de cazuri confirmate cu noul coronavirus, cele mai multe din țară.