Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Parchetul General: Propunerea de desființare a Secției speciale e deficitară

csm_abrogare_oug_legi_justitie.jpg

Sursa imaginii: 
pixabay.com

Parchetul General și-a exprimat vineri opinia în legătură cu propunerea ministrului justiției, înaintată în urmă cu mai bine de patru luni, privind desființarea controversatei Secţii pentru investigarea infracţiunilor din Justiţie, creată în timpul mandatului fostului ministru al justiției, Tudorel Toader.

Instituția condusă de procurorul general Gabriela Scutea susține că propunerea legislativă "este deficitară şi nu întruneşte normele de tehnică legislativă cerute de lege", fiind identică cu cea respinsă la sfârșitul anului trecut de Senat.

Parchetul susține că proiectul "nu întruneşte normele de tehnică legislativă cerute de lege, fiind deficitar atât sub aspectul conţinutului, cât şi al fundamentării soluţiei legislative propuse".

Secția pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție a fost înființată în cadrul Parchetului Înaltei Curți de Casație și Justiție și a devenit operațională în 23 octombrie 2017. Are competența de a efectua urmărirea penală pentru infracțiunile săvârșite de judecători și procurori, inclusiv judecătorii și procurorii militari și cei care au calitatea de membri ai Consiliului Superior al Magistraturii, potrivit hotnews.ro.

Secția a fost condusă de Gheorghe Stan, fostul șef al Inspecției Judiciare, singura instituție abilitată să îi ancheteze disciplinar pe magistrați și care în mandatul lui Tudorel Toader a declanșat mai multe acțiuni disciplinare împotriva fostei șefe a DNA Laura Codruța Kovesi. Între timp, Gheorghe Stan a fost numit judecător la CCR, la propunerea PSD.

Procuror șef adjunct al secției a fost Adina Florea, propusă de trei ori de Tudorel Toader pentru șefia DNA și respinsă de președintele Klaus Iohannis.