Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Directorul Unifarm plasat sub control judiciar. Este acuzat că a luat mită 760.000 de euro

unifarm.jpg

Directorul general al Unifarm este urmărit penal și a fost plasat sub control judiciar
Directorul general al Unifarm este urmărit penal și a fost plasat sub control judiciar

Directorul general al Unifarm este urmărit penal și a fost plasat sub control judiciar de procurorii anticorupție pentru luare de mită, abuz în serviciu cu obținere de foloase necuvenite si complicitate la trafic de influență. Adrian Ionel este acuzat că a cerut mită 760.000 de euro pentru atribuirea unui contract pentru livrare de măști și combinezoane neconforme, în plină pandemie.

 

În calitate de director general al companiei de stat, inculpatul ar fi pretins 760.000 de euro unui intermediar ce reprezenta o societatea comercială pentru ca Unifarm să atribuie un contract de achiziție a echipamentelor de protecție împotriva infectării cu noul coronavirus. Este vorba de  (250.000 de combinezoane și 3 milioane de măști chirurgicale), necorespunzatoare însă.Contractul ar fi fost încheiat cu o firmă privată, în prima jumătate a lunii martie, cu încălcarea achizițiilor publice, atât sub aspectul modului în care a fost negociat , cât și a modului în care a fost atribuit, practic fără nicio procedură. Din totalul echipamentelor conținute ăn contract a fost livrată și plătită doar o parte, respectiv 1 milion de măști si 26.000 de combinezoane.

 Totodată, procurorii susţin că Adrian Ionel a dobândit nelegal calitatea de director general al Unifarm, în 2016. Concret, în calitate de membru și președinte al Consiliului De Administrație, acesta ar fi fost votat și  în funcția de director general, în condițiile în care cele două funcții nu se pot cumula.

Pe timpul cât se află sub control judiciar, inculpatul trebuie să respecte o serie de obligaţii între care: să nu exercite funcţia de director general şi membru în Consiliul de Administraţie, să nu părăsească teritoriul Municipiului Bucureşti şi judeţul Ilfov, decât cu încuviinţarea prealabilă a procurorului şi să nu comunice direct sau indirect, pe nicio cale, cu persoanele menţionate în ordonanţa de dispunere a controlului judiciar

Inculpatului i s-a atras atenţia că, în caz de încălcare cu rea-credinţă a obligaţiilor care le revin, măsura controlului judiciar se poate înlocui cu măsura arestului la domiciliu sau măsura arestării preventive.